Uztura speciāliste Vera Palamari portālam "Medicina 2.0" atklājusi, ar kādiem produktiem kopā nevajadzētu lietot kafiju.
Kā atklāj speciāliste, kafiju nevajadzētu lietot kopā ar kalciju saturošiem produktiem, proti, piena produktiem. Kafijā esošais kofeīns var traucēt kalcija uzsūkšanos un palielināt kalcija daudzumu, ko izvadām ar urīnu.
Der atzīmēt, ka bezkofeīna kafija neietekmē kalcija uzsūkšanos.
Nedzeriet kafiju pēc tam, kad ir ēsta gaļa, jo tā traucēs organismam absorbēt dzelzi.
Kafiju nevajadzētu vienlaicīgi uzņemt arī ar augu valsts produktiem, kas satur dzelzi. Piemēram, pākšaugiem un graudaugiem. Augi satur tā dēvēto ne - hēma dzelzi, kas ir galvenais dzelzs avots vegāniem un veģetāriešiem. Kafija satur polifenolus, savienojumus, kas saistās ar dzelzi un mazina organisma spēju to absorbēt.
Kad lietojiet vitamīnus, nedariet to kopā ar kafiju. Kofeīns var negatīvi ietekmēt D vitamīna līmeni. Portāls norāda, ka 2017. gada žurnālā "Journal of Bone Metabolism" publicēts pētījums, kurā atklāts, ka pētījuma dalībniekiem, kuri dzēra vairāk kafiju, bija zemāks D vitamīna līmenis.
Kafiju nevajadzētu lietot pirms un pēc alkohola lietošanas. Alkohols var radīt miegainību, ko nereti mazina ar tasi kafijas. Taču enerģija, ko gūstam no kofeīna, maskē nepietiekami novērtētu intoksikāciju. Turklāt abu dzērienu kopēja lietošana traucē veselīgam miegam.
Kofeīns, tāpat kā alkohols, dehidrē ķermeni.
Avots: Medicina 2.0