5 organismam svarīgākās uzturvielas un, kā tās uzņemt ar pārtiku

© pexels.com

Ikviens zina, cik svarīgi ir uzņemt vitamīnus un minerālvielas, jo tie pilda dažādas būtiskas organisma funkcijas. Taču, kā zināt, ka organisms nesaņem sev vajadzīgo pietiekamā daudzumā? Farmaceite Anna Kivleniece skaidro, kuri vitamīni un minerālvielas ir svarīgas ikvienam, kas var liecināt par to trūkumu un kādi produkti ikdienas ēdienkartē jāiekļauj, lai tos uzņemtu pietiekami.

pexels.com

1. Omega-3: vismaz divas porcijas treknas zivis vai viena porcija pākšaugu nedēļā

Omega-3 taukskābes ir nozīmīgas un neaizvietojamas polinepiesātinātās taukskābes, kuras organisms neražo pats, tāpēc tās jāuzņem ar uztura palīdzību. Tās labvēlīgi ietekmē sirds un asinsvadu sistēmu, organisma augšanu un attīstību, imūnsistēmas darbību, kā arī kognitīvās funkcijas.

Omega-3 vērtīgākie avoti ir treknas zivis, čia sēklas, kaņepju sēklas, valrieksti, linsēklu eļļa un olas. Lai uzņemtu pietiekamu Omega-3 daudzumu, ēdienkartē jāiekļauj vismaz divas porcijas treknu zivju nedēļā vai vismaz viena porcija pākšaugu. Arī pievienojot salātiem dažādas eļļas, piemēram, linsēklu un valriekstu eļļu, iespējams uzņemt Omega-3. Tāpat ievērojamu daudzumu Omega-3 satur sauja valriekstu, lazdu vai makadamijas riekstu.

Par Omega-3 deficītu var liecināt sausa āda, trausli mati un nagi. Tā kā Omega-3 piemīt arī pretiekaisuma īpašības, to trūkums saistāms ar locītavu sāpēm un muskuļu krampjiem, kā arī kardiovaskulārām slimībām.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Veselība

Ir klāt septembris, kad laiks palēnām no siltās un patīkamās vasaras nomainās pret vēso un krāsaino rudeni. Lai arī aiz loga vēl valda patīkams siltums, ilgi vairs nav jāgaida, kad sāks palikt vēsāks. Iestājoties vēsam laikam pavisam viegli ir noķert pirmās iesnas un klepu. Saaukstējoties mēs visbiežāk dodamies uz aptieku pēc zālēm, lai ātrāk justos labi. Lai nevajadzētu pie nelielas saaukstēšanās skriet uz aptieku pēc zālēm, varat uzlabot veselību arī ar dabiskajām antibiotikām jeb dabiskiem produktiem, kuriem piemīt antibakteriālas īpašības

Svarīgākais