8 pazīmes, ka organismam trūkst dzelzs

© pixabay

9.lapa

pixabay

Dzelzs deficīta galvenās riska grupas

Galvenās dzelzs deficīta riska grupas ir bērni no 6 mēnešiem līdz 2 gadu vecumam, tostarp agrīnā vecumā ilgstoša mazasinība veicina arī dzelzs deficītu vēlāk - pieaugot. Pie riska grupām pieskaita arī grūtnieces un barojošās mātes, pusaudžus (īpaši meitenes), sportistus un dejotājus pusaudžu vecumā, sievietes - profesionālas dejotājas un mākslas vingrotājas, kā arī gados vecākus cilvēki ar hroniskām slimībām.

Farmaceite norāda - lai noteiktu dzelzs trūkumu, reizi gadā nepieciešams veikt pilnu asins analīzi un noteikt feritīna līmeni. Tāpat ik gadu dzelzs saturs asinīs ir jānosaka veģetāriešiem un vegāniem, un cilvēkiem pēc 65 gadu vecuma. Šīs analīzes jāveic arī bērniem 1 gada vecumā, pacientiem ar kuņģa zarnu trakta saslimšanām un citām hroniskām saslimšanām, kā arī pacientiem, kam ir kāds no dzelzs trūkuma simptomiem.

Kā uzņemt dzelzi?

Z. Melberga norāda, ka aptiekās pieejami dzelzs preparāti tablešu, kapsulu, sīrupu, šķīdumu, kā arī ūdenī šķīdināmo tablešu formā. Ja pieaugušie biežāk izvēlas dzelzi uzņemt, izvēloties tabletes vai kapsulas, tad bērniem ērti lietojami būs sīrupi. Aptiekās pieejami preparāti, kuru sastāvā ir dzelzs kopā ar citiem vitamīniem - C vitamīnu un ? grupas vitamīniem, kā arī mikroelementiem varu un mangānu. Tiem cilvēkiem, kuriem dzelzs preparātu lietošana rada sliktu dūšu, farmaceite iesaka izvēlēties aptiekās pieejamos preparātus, kas ir kā putojošas tabletes. To galvenā priekšrocība ir patīkama apelsīnu garša, kas mazinās sliktas dūšas iespējamību.

Labākie dzelzs avoti

Dzelzs līmeni organismā iespējams paaugstināt arī ar vairākiem augu valsts produktiem - bietēm un to lapām, kāļiem, brokoļiem, kāpostiem, spinātiem, sparģeļiem, pētersīļiem, pākšaugiem - lēcām, kā arī visu veidu pupiņām un zirņiem. Tāpat arī ar ogām un augļiem - zemenēm, upenēm, granātāboliem, plūmēm un aprikozēm. Liels daudzums dzelzs atrodams arī riekstos un žāvētos augļos, taču no dzīvnieku valsts produktiem - liesā liellopā, jērā, cūkas un teļa gaļā, aknās, vistas gaļā, zivīs. Lai gan daudzos dārzeņos, pākšaugos un augļos dzelzs ir pat vairāk nekā gaļā, dažādu citu to sastāvā esošu vielu dēļ no tās organismā uzsūcas tikai niecīgs daudzums, tādēļ, lai organismā būtu pilnvērtīgs dzelzs daudzums, farmaceite iesaka ikdienā lietot dzelzi saturošus uztura bagātinātājus, iepriekš konsultējoties ar ārstu vai farmaceitu par nepieciešamo ikdienas devu.

Veģetāriešiem un vegāniem īpaši jāpiedomā par ar dzelzi bagātu produktu un uztura bagātinātāju lietošanu uzturā. Ikdienas maltītes ieteicams lietot kopā ar C vitamīnu bagātiem pārtikas produktiem, piemēram, papriku, ogām un brokoļiem, lai palielinātu dzelzs absorbciju. Jāņem vērā, ka dzelzs uzsūkšanos organismā apgrūtina tādi dzērieni kā melnā tēja, vīns, kofeīns, kā arī kakao un enerģijas dzērieni, tāpēc labāk nemalkot tos pie maltītes, bet gan stundu pirms vai pēc maltītes.

Saldumu mīļiem farmaceite iesaka lietot hematogēnu. Tas ir veselīgs saldums un satur dabīgo elementāro dzelzi anēmijas profilaksei un dzelzs līdzsvara organismā atjaunošanai. Tā kā hematogēna sastāvā dzelzs ir vienīgi organiskas izcelsmes, organisms to viegli uzsūc, ko lielā mērā uzlabo arī tā sastāvā esošie C un B vitamīni.

Veselība

Olbaltumvielas ir svarīgas organismam dažādu iemeslu dēļ. Ēdot olbaltumvielām bagātus ēdienus, mēs palīdzam uzturēt labu imūnsistēmu, veicinām muskuļu augšanu, labāk strādā vielmaiņa u.c. Tomēr, ikdienā uzņemot pārlieku daudz olbaltumvielas, varam nodarīt sev pāri. Kas par daudz, tas par skādi! Noskaidrojiet trīs būtiskākās blakusparādības ar kurām var nākties saskarties, ja olbaltumvielas tiek uzņemtas pārlieku lielā daudzmā.