9 ieteikumi, kā rūpēties par acu veselību vasarā

© pexels.com

5.lapa

pexels.com

5. Saule

Ultravioletais starojums acīm nav labvēlīgs, tādēļ ieteicams ikdienā valkāt saulesbrilles, turklāt darīt to kā saulainās, tā apmākušās dienās, jo ultravioletie stari nonāk līdz acīm arī caur mākoņiem. Ultravioleto staru nodarītais bojājums izraisa acs virsmas radzenes kairinājumu un asarošanu. Savukārt, atrašanās bez saulesbrillēm uz ūdens, kā virsma spēcīgi atstaro saules starus, var radīt pat acs apdegumu.

Saulesbriļļu nenēsāšana jaunībā var izraisīt nevēlamas sekas nākotnē - paātrināt kataraktas veidošanos, acs konjunktīva sabiezējumu, palielināt acs audzēju veidošanās risku. Saulesbrilles jāizvēlas ar aizsardzību pret UVA un UVB stariem. Vēlams saulesbrilles pirkt optikā vai veikalā, kur pārdod brilles ar izsekojamu izcelsmi un atbilstošu marķējumu. Daudzās optikās ir iespēja pārbaudīt, vai saulesbrillēm, kuras izmantojam, patiešām ir ultravioleto staru aizsardzība.

Nevajadzētu aizmirst par vēl vienu gluži labu aizsargu, kas turklāt var kalpot arī kā glīts aksesuārs - cepure ar platām malām. Tā aizsargās no ultravioletajiem stariem ne tikai acis, bet arī seju.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Veselība

D vitamīns ir būtisks mūsu veselībai, lai justos, izskatītos un būtu veseli. Tā deficīts var izpausties dažādi. Lūk, daži piemēri tam, kādas pazīmes var liecināt par to, ka nepieciešams ar steigu lietot papildus D vitamīnu!

Svarīgākais