Ogas ir veselīgākais ēdiens mūsu uzturā. Tās ir garšīgas, barojošas un sniedz vairākus iespaidīgus ieguvumus veselībai. Lūk, 6 uztura speciālistes Franciskas Spritcleras pamatoti iemesli ogu iekļaušanai uzturā.
Ogas satur antioksidantus, kas palīdz kontrolēt brīvos radikāļus - nestabilas molekulas, kas ir izdevīgas nelielos daudzumos, bet var sabojāt jūsu šūnas, kad to skaits kļūst pārāk liels, izraisot oksidatīvo stresu.
Ogas ir lielisks antioksidantu avots, piemēram, antocianīni, ellagīnskābe un resveratrols, skaidro speciāliste.
Papildus tam, ka tajās ir daudz antioksidantu, tās satur arī vitamīnus un minerālvielas.
Īpaši zemenēs ir daudz C vitamīna. Faktiski 1 glāze (150 grami) zemeņu nodrošina 150% no nepieciešamā C vitamīna daudzuma dienā.
Spritclera atklāj, ka, piemēram, 100 gramos kazeņu ir:
Kaloriju skaits 100 gramos ogu svārstās no 32 zemenēm līdz 57 mellenēm.
Ogām ir spēcīgas pretiekaisuma īpašības. Iekaisums ir ķermeņa aizsardzība pret infekciju vai ievainojumiem, tomēr mūsdienu dzīvesveids bieži izraisa pārmērīgu, ilgstošu iekaisumu paaugstināta stresa, neatbilstošu fizisko aktivitāšu un neveselīgas pārtikas izvēles dēļ, norāda speciāliste.
Tiek uzskatīts, ka šāda veida hronisks iekaisums veicina diabētu, sirds slimības un aptaukošanos.
Vairāki ogu antioksidanti, ieskaitot antocianīnus, ellagīnskābi un resveratrolu, var samazināt vēža risku.
Kā Franciska norāda portālā "Healthline", pētījumi ar dzīvniekiem un cilvēkiem liecina, ka ogas var aizsargāt pret barības vada, mutes, krūts un resnās zarnas vēzi.
Endotēlijs ir plāns slānis no plakanā epitēlija šūnām, kas izklāj asinsvadus un limfvadus, palīdzot kontrolēt asinsspiedienu, neļaujot asinīm sarecēt un veicot citas svarīgas funkcijas.
Kā atklāj Spritclere, pārmērīgs iekaisums var sabojāt šīs šūnas, kavējot pareizu to darbību. To sauc par endotēlija disfunkciju, kas ir galvenais sirds slimību riska faktors.
Kā norāda speciāliste, pētījumos ir konstatēts, ka ogas uzlabo endotēlija funkciju.
Ogas var palīdzēt samazināt grumbu veidošanos, jo to antioksidanti palīdz kontrolēt brīvos radikāļus, kas ir viens no galvenajiem ādas bojājumu cēloņiem un veicina novecošanos.
Lai gan pētījumi ir ierobežoti, šķiet, ka ellagīnskābe ir atbildīga par dažiem ogu ieguvumiem, kas saistīti ar ādu.