Svaigas un tikko no dārza ievāktas ogas ir viens no vasaras patīkamākajiem bonusiem - tās ir ne vien garšīgas, bet arī veselīgas, jo ir bagātas ar vitamīniem, minerālvielām, šķiedrvielām un bioloģiski aktīvām vielām, turklāt tajās ir maz kaloriju. Lai arī ogās ir daudz organismam nepieciešamu vielu, kas palīdz to stiprināt, tomēr ar ogu patēriņu nevajadzētu pārspīlēt. Vairāk par to, kas vērtīgs atrodams dažādās sezonas ogās un kā pārmērīga to lietošana var ietekmēt veselību un pašsajūtu, skaidro aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Mārīte Šukele.
Ogās atrodamas dažādas bioloģiski aktīvās vielas, piemēram, antioksidanti, kas pasargā organismu no brīvajiem radikāļiem, pirms tie novājinājuši imūnsistēmu un radījuši boājumus šūnās. Viens no zināmākajiem antioksidantiem ir beta karotīns - tas sastopams upenēs un ķiršos. Savukārt mellenes, upenes, ērkšķogas un arī zemenes satur antocianīnus, kas palīdz dažādu iekaisumu un neiroloģisku problēmu gadījumā, kā arī labvēlīgi iedarbojas uz kapilāriem, padarot tos elastīgākus un izturīgākus, kas īpaši svarīgi ir acu sīkajiem asinsvadiem, tāpēc tie ieteicami acu veselības stiprināšanai. Tāpat tie veicina arī smadzeņu un sirds apasiņošanu.