Mīti un fakti par cukura ietekmi uz mūsu veselību

© Pexels

Vai dzīve var būt salda arī bez papildu cukura uzņemšanas? Pacienti ikdienā uzdod farmaceitiem dažādus jautājumus arī par cukura kaitīgo ietekmi uz veselību. „Mēness aptiekas” farmaceits Grigorijs Golubs atbildes meklē kopā ar Veselības centru apvienības uztura speciālisti Anitu Baumani.  

Pexels

1. Kas ir cukurs?

Dažādi cukuri dabiski ir atrodami pārtikas produktos, piemēram, augļu un ogu cukurs (glikoze, fruktoze), laktoze jeb piena cukurs. Pārtikas produktu marķējumā sadaļā “ogļhidrāti - tostarp cukuri” parasti tiek norādīts kopējais cukuru daudzums, gan tas, kas pārtikas produktā ir dabiski veidojies, gan arī pievienotais cukurs. Tomēr, ja cukurs pārtikas produkta marķējumā sadaļā “sastāvdaļas” minēts kā pirmais starp pārējām sastāvdaļām, vai ja minēti vairāki cukura veidi, piemēram, brūnais cukurs, niedru cukurs, glikozes - fruktozes sīrups, glikozes sīrups, fruktoze, tad šāds izstrādājums ir uzskatāms par produktu ar augstu cukura saturu (Veselības ministrija, 2020).

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Veselība

Zarnas ir atbildīgas par gandrīz 70% imūnsistēmas, un tām ir arī svarīga loma, nosakot garastāvokli, svara kontroli, smadzeņu darbību un, protams, gremošanu, tāpēc rūpēties par zarnu veselību ir īpaši svarīgi. Jūs droši vien esat dzirdējuši ieteikumus palielināt šķiedrvielu uzņemšanu un ēst pārtiku, kas bagāta ar probiotikām, bet uztura speciālisti ir dalījušies ar vēl vienu padomu - pirms miega dzert "zelta pienu", raksta “EatingWell”.

Svarīgākais