Mīti un fakti par cukura ietekmi uz mūsu veselību

© Pexels

Vai dzīve var būt salda arī bez papildu cukura uzņemšanas? Pacienti ikdienā uzdod farmaceitiem dažādus jautājumus arī par cukura kaitīgo ietekmi uz veselību. „Mēness aptiekas” farmaceits Grigorijs Golubs atbildes meklē kopā ar Veselības centru apvienības uztura speciālisti Anitu Baumani.  

Pexels

1. Kas ir cukurs?

Dažādi cukuri dabiski ir atrodami pārtikas produktos, piemēram, augļu un ogu cukurs (glikoze, fruktoze), laktoze jeb piena cukurs. Pārtikas produktu marķējumā sadaļā “ogļhidrāti - tostarp cukuri” parasti tiek norādīts kopējais cukuru daudzums, gan tas, kas pārtikas produktā ir dabiski veidojies, gan arī pievienotais cukurs. Tomēr, ja cukurs pārtikas produkta marķējumā sadaļā “sastāvdaļas” minēts kā pirmais starp pārējām sastāvdaļām, vai ja minēti vairāki cukura veidi, piemēram, brūnais cukurs, niedru cukurs, glikozes - fruktozes sīrups, glikozes sīrups, fruktoze, tad šāds izstrādājums ir uzskatāms par produktu ar augstu cukura saturu (Veselības ministrija, 2020).

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Veselība

Iesnas, klepus, drebuļi, kakla sāpes un temperatūra nav nekas patīkams. Tie ir visbiežāk sastopamie saaukstēšanās simptomi. Laikā, kad aiz loga valda mainīgs laiks, te vienu dienu ir vēss, nākamajā dienā ir silts, ir pavisam viegli saslimt. Lai izvairītos no saaukstēšanās un slimošanas, neirozinātnieks Roberts Lovs dalās ar padomiem. Nav brīnumainu paņēmienu, kā sevi pilnībā pasargāt no saaukstēšanās, taču ir iespējams veikt dažādas lietas, lai iespējamību saslimt samazinātu līdz minimumam.

Svarīgākais