Jau zinām, ka, uzņemot pārāk daudz cukura, tiek bojāti zobi un veidojas liekais svars. Taču pārāk liels cukura daudzums var radīt arī citas veselības problēmas, vēsta "Brightside". Ieskaties, vai kāda no šīm pazīmēm neliecina, ka jāveic izmaiņas uzturā un jāsamazina cukura daudzums.
Kā vislabākā alternatīva veikalā nopērkamajiem saldumiem, ir augļi. Jā, daudzos no tiem ir augsts cukura līmenis, taču fruktoze ir dabiskie cukuri. Tomēr ievēro, ka arī ar to ir jāievēro mērenība. Tāpat izvēlies ogas vai veselīgākus saldinātājus, kā medus, stēvija, niedru vai kokosriekstu cukuru.
Lietojot uzturā pārāk daudz cukura, tiek bloķētas mūsu imūnsistēmas šūnas un organisms kļūst uzņēmīgāks pret baktēriju uzbrukumiem. Vitamīna C ķīmiskā uzbūve ir līdzīga glikozei, tāpēc tā vietā, lai uzņemtu vitamīnu C, imūnsistēma uzņem glikozi, kas vispār necīnās ar baktērijām.
Uzblīdis ķermenis un gāzu veidošanās, kā arī citas problēmas, kas saistītas ar gremošanas sistēmu, var būt saistīts ar pārāk liela cukura daudzuma uzņemšanu. Ja cukuri nonāk resnajā zarnā, tie parasti darbojas kā gāžu izraisītāji.
Ēdot daudz saldumus, garšas kārpiņas pierod pie noteikta salduma līmeņa un ar laiku gribas ko saldāku. Labāk vairāk uzturā lietot augļus un ogas, kas ir tik saldas, cik tām jābūt. Ja šķiet, ka nekas vairs negaršo pietiekami saldi, ir pēdējais laiks sakārtot savu ēdienkarti.
Šādas sāpes var būt viens no "signāliem" par problēmām organismā. Liels daudzums cukura liek imūnsistēmas šūnām izdalīt "ziņotājus" asinīs par iekaisumu, kas cenšas sadalīt glikācijas galaproduktus. Jo vairāk ēdīsi cukuru, jo vairāk šādi "ziņotāji" tiks sūtīti, izjaucot bioķīmiskos procesus organismā. Tas viss var rezultēties artrītā, kataraktā, sirds slimībās, atmiņas zudumos un krunkās.
Glikoze ir atbildīga par enerģiju mūsu ķermenī, tāpēc ir svarīgi cukura līmeni uzturēt samērīgā līmenī. Ēdot saldumus, izdalās insulīns, kas palīdz piegādāt glikozi šūnām, palielinot mūsu enerģiju, taču, tiklīdz šis cikls beidzas, enerģija strauji zūd un rodas kāre pēc vairāk cukura.
Produkti, kuru sastāvā ir pievienotie cukuri kalpo par cēloni fizioloģiskiem procesiem, kas izraisa ādas problēmas. Īpaši tas jāņem vērā cilvēkiem ar akni. Izvairies no ēdieniem, kuru sastāvā ir pievienotie cukuri.