Kā neapstrādāti dārzeņi var kaitēt cilvēka veselībai

© Mārtiņš Zilgalvis/F64

Neapstrādāti dārzeņi iznīcina labvēlīgos mikroorganismus, kas dzīvo zarnās, raksta "lenta.ua".

ASV zinātniekiem izdevies pierādīt, ka neapstrādāti dārzeņi var būt kaitīgi cilvēka organismam, jo negatīvi ietekmē zarnu mikrofloru.

Secinājumi ir balstīti uz eksperimentiem, kas sākotnēji veikti uz labaratorijas grauzējiem, bet pēc tam uz cilvēkiem.

Brīvprātīgie tika sadalīti divās grupās. Pirmajā grupā ietilpstošajiem bija jāievēro diēta, kas balstīta uz svaigiem dārzeņiem, otrā grupa uzturā lietoja termiski apstrādātus dārzeņus.

Mārtiņš Zilgalvis/F64

Pēc eksperimenta zinātnieki secināja, ka svaigi kāposti, bietes un burkāni iznīcina vērtīgus mikroorganismus, kas dzīvo zarnās.

Šīs baktērijas ir būtiskas drošai un ātrai ēdiena sagremošanai, savukārt vitamīni tiek labāk absorbēti un uzlabojas imunitāte. Brīvprātīgajiem, kuri ēda termiski apstrādātus dārzeņus, labvēlīgā ietekme fiksēta augstā līmenī.

Dietologi iesaka dārzeņus tvaicēt. Tos var arī apcept, taču tad jāizmanto neliels eļļas daudzums. Dārzeņus var arī cept cepeškrāsnī.

Veselība

Pastāvīgs nogurums, pat pēc šķietami laba miega. Miglains prāts, nevēlēšanās socializēties, grūtības koncentrēties, zems enerģijas līmenis – šie simptomi var šķist normāli mūsdienu aizņemtajā ikdienā. Tomēr tie var liecināt arī par kaut ko dziļāku – par stāvokli, ko sauc par hroniska noguruma sindromu jeb funkcionālu izsīkumu. Lūk, kā atpazīt, vai tas attiecas arī uz tevi, raksta “Healthline.com” speciālisti.

Svarīgākais