2.lapa
Kā ēst cidonijas?
Sastāvdaļas:
1. 250 g ūdens
2. 750 g cukurs
3. 1 kg cidonijas
1.variants
Noskalotus cidoniju augļus ar nazi pārgriež uz pusēm, izņem sēklas, izgriež cieto slāni, sagriež plānās šķēlītēs. Sagrieztās cidonijas liek traukā kārtām ar cukuru, pārsedz un atstāj 1- 12 stundas, līdz cukurs izšķīdis. Saldo sulu nokāš, cidonijas pārlej ar verdošu ūdeni un patur 24 stundas. Tad nokāš (pašas cidonijas izlieto ķīseļu gatavosanai). Šķidrumam pievieno cukuroto sulu, uzvāra, karstu pilda pudelēs, aizkorķē un uzglabā vēsā vietā.
2. variants
Ar nazi apgriež cidonijai visapkārt līdz serdei plānas šķēlītes. Traukā kārtām pārkaisa sagrieztos augļus ar cukuru (1 - 1, 5 kg). Noliek vēsā vietā un pēc 2 dienām nolej radušos sīrupu, izkāš caur dubultu marli. Iegūto sīrupu vāra 3 - 5 minūtes, nosmeļot putas.
Augļu atliekas pārlej ar ūdeni, līdz tas apņem augļus. Sākumā vāra bez cukura, līdz augļi kļūt mīksti. Tad pievieno cukuru, turpina vārīt 10 minūtes. Iegūto cidoniju saldo biezeni izmanto kūku un toršu pildījumam, kā arī uzpūtenim.
Recepte no grāmatas: Latviešu nacionālie ēdieni/Ņ. Masiļūne.- Rīga: Jumava, 2004