Kas jādara savos 20, 30, 40, 50 un 60 gados, lai saglabātu veselību

© Pixabay

3.lapa

Svarīgākais 40 gados

Laiks pēc 40 gadu vecuma tiek uzskatīts par vienu no patīkamākajiem vecumposmiem, jo tas ir laiks, kad karjera un finansiālais stāvoklis nostabilizējušies, bērni paaugušies un atkal parādās vairāk iespēju izklaidēm un hobijiem, kas, savukārt, uzlabo mentālo labsajūtu. Tomēr jāatceras, ka katrs gadu desmits prasa arvien lielākas rūpes par savu veselību.

40 gados visbiežāk dabiski sāk pavājināties redze, palielināties tauku uzkrājumi uz ķermeņa un ap iekšējiem orgāniem, mazināties locītavu, saišu un muskuļu elastība, samazināties izturība, taču tas nenozīmē, ka šos procesus nevar ietekmēt un palēnināt.

Farmaceite skaidro, ka pārmaiņas nebūt nenozīmē dzīves kvalitātes pazemināšanos, bet gan pastiprinātas rūpes par veselību un pašsajūtu. Ir jāpievērš uzmanība acu veselības saglabāšanai, jāuzņem omega taukskābes, kas palīdzēs uzturēt sirds un asinsvadu veselību, kā arī jālieto kalcijs kaulu veselības uzturēšanai. Tāpat šajā vecuma posmā nedrīkstētu izlaist regulāras medicīniskās pārbaudes - jāpārbauda acu veselība, pēc 45 gadu vecuma reizi gadā vajadzētu nodot asins un bioķīmisko analīzi.

Rezultāti ļaus sekot līdzi aknu un nieru veselībai, kā arī ievērot atbilstošu holesterīna un cukura līmeni asinīs.

Sievietēm 40 gadu otrā puse ir zīmīga ar menopauzes tuvošanos, kas tāpat nozīmē profilaktiskas rūpes par savu labsajūtu. Līdz ar menopauzi mēdz mainīties estrogēnu līmenis, muskuļu masa, ķermeņa tauku apjoms, ādas elastība, notiek hormonālās izmaiņas, kas īslaicīgi var radīt straujas garastāvokļa svārstības, vieglu aizkaitināmību. Lai palīdzētu organismam sekmīgi darboties pārmaiņu procesā, ieteicams lietot naktssveces eļļu un produktus, kas satur fitoestrogēnus, piemēram, linsēklas, saulespuķu sēkliņas, riekstus, sarkano āboliņu.

Līdzīgi arī vīriešiem - pēc 45 gadu vecuma ieteicams parūpēties par intīmo veselību un pārbaudīt prostatu. Papildus prostatas veselības uzlabošanai profilaktiski ieteicams lietot smalkzāģzobaino sabalpalmu, ķirbju sēklu eļļu, Āfrikas pigeju.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Veselība

Pilnībā gatavas melones ir saldas un sulīgas, kas nozīmē to, ka ļoti gardas. Tās nav tikai gardas, bet arī veselīgas. Šoreiz noskaidrosim, kāpēc ieteicams ēst melones (tieši Katalupes šķirnes melones) jeb kādu labumu tās var sniegt mūsu veselībai. Katalupes šķirnes melones no citām melonēm var atšķirt ar to, ka tās ir ar gaišu miziņu, bet oranžu mīkstumu!