Tuvojoties vasaras saulgriežiem, Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas diētas un uztura speciāliste Elīza Madara Treija dalās ieteikumos par neatņemamu Līgo svētku sastāvdaļu – sieru.
Ja svētku mielastu plāno sarūpēt no veikalā pieejamajiem produktiem, tad pievērs uzmanību sastāvam un uzturvērtībai.
“Ne katrs siers ar ķimenēm ir Jāņu siera nosaukuma cienīgs! Ķimeņu klātesamība sierā vēl nenozīmē, ka tas atbilst tradicionālā Jāņu siera sastāvam,” akcentē Treija.
Ja sieru gatavot esi nolēmis pats, tad tradicionālā Jāņu siera pagatavošanai tev vajadzēs:
Saskaņā ar Eiropas Komisijā apstiprināto biedrības “Siera klubs” aprakstu un receptūru Jāņu siers ir skābpiena produkts ar tīru, pienskābu garšu un smaržu, izteiktu pievienoto ķimeņu garšu un aromātu.
Jāņu sieram ir apaļa forma - zems cilindrs 8-30 cm diametrā un 4-6 cm augstumā.
Siera krāsa ir no gaiši dzeltenas līdz dzeltenai. Uzzini vairāk, spiežot šeit.
Ja vēlies pagatavot vegāno ”ķimeņu sieru”, par pamatu izmanto izmērcētus Indijas riekstus vai tofu. Krāsai pievieno antioksidantiem bagāto kurkumu. Līgo svētku kontekstā neatņemama sastāvdaļa ir ķimenes.
Ja vēlies Līgo svētku ēdienkartē ietvert arī kūpināto sieru, tad ņem vērā - izvēlies dabīgi kūpinātu (alkšņa malkas dūmos), nevis mākslīgo dūmu aromatizētājos kūpinātu sieru, aicina diētas un uztura speciāliste.
Kūpinājumi ikdienas uzturā nav īsti piemēroti - tos var atļauties kā delikatesi svētku reizēs. Ievēro atšķirību - svaigs kūpināts siers ir augstvērtīgāks nekā kausēta kūpināta siera izstrādājumi!