Ne tikai pārtikas produkti, piemēram, pupiņas, bet arī atsevišķi dzērieni var veicināt vēdera uzpūšanos un gāzu veidošanos. Šoreiz noskaidrosim, kuri septiņi dzērieni var likt jums justies neērti cilvēku pūlī!
Neatkarīgi no tā, kāda veida gāzēto dzērienu jūs dzerat, sīkie burbulīši gāzētajos dzērienos var veicināt gāzu veidošanos. Interesanti, ka diētiskie gāzētie dzērieni ir paši riskantākie, kurus malkot, jo tie parasti satur zarnām nedraudzīgus mākslīgos saldinātājus. Cukura spirti, kas atrodami mākslīgajos saldinātājos, zarnās netiek labi sagremoti, tie var izraisīt caureju un citus gremošanas problēmas, piemēram, vēdera uzpūšanos, gāzes.
Piens ir labs veselībai, taču ne visiem ir labas "attiecības" ar to. Cilvēkiem, kuriem ir laktozes nepanesamība, nav ieteicams dzert parasto govs pienu, jo var rasties kuņģa-zarnu trakta darbības traucējumi. Piena produkti cilvēkiem ar laktozes nepanesību izraisa gāzes un vēdera uzpūšanos. Tas ir tāpēc, ka šie cilvēki nevar pareizi sagremot laktozi — cukuru, kas atrodams pienā un citos piena produktos.
Ja pēc proteīna kokteiļu malkošanas jūtat, ka vēders ir uzpūties, iespējams, jūs nepanesat sūkalas, kuras atrodamas šajā dzērienā. Sūkalas ir piena blakusprodukts, ko parasti izmanto proteīna pulvera pagatavošanai. Ja jums ir laktozes nepanesamība, izvēlieties augu izcelsmes proteīna produktus.
Lai gan kafija ne visiem kairina kuņģa-zarnu traktu, dažiem cilvēkiem var būt paaugstināta jutība pret kofeīnu, un tā rezultātā viņi var saskarties ar gremošanas problēmām, piemēram, pastiprinātu gāzu veidošanos vai caureju.
Burbuļtēja ir daudzu cilvēku iecienīta tās daudzpusīgās garšas, košās krāsas un tapiokas bumbiņu dēļ. Tieši tapiokas bumbiņas, kas ir šī dzēriena rakstūrīgā iezīme, varētu būt pie vainas tam, ka nejūtaties labi pēc dzēriena nobaudīšanas. Šīs te bumbiņas, kuras tiek gatavotas no tapiokas cietes maisījuma, ūdens un cukura, var veicināt vēdera uzpūšanos. Tāpat kukurūzas sīrupi, kuri var tikt izmantoti kā saldinātāji šajās tējās, var izraisīt caureju un vēdera uzpūšanos.
Veikalos nopērkamās augļu sulas parasti netiek gatavotas no īstiem augļiem. Tās parasti ir ūdens, augļu koncentrāta, cukura kokteilis. Dzerot šādas sulas jūs varat piedzīvot nepatīkamas sajūtas vēderā.
Frāzei "alus vēders" ir zinātnisks pamatojums. Alkohols izraisa pietūkumu un kairinājumu kuņģī, radot vairāk kuņģa skābes, kas var izraisīt vēdera uzpūšanos. Saskaņā ar Klīvlendas klīnikas datiem, graudaugi, ko bieži izmanto alus ražošanā — kvieši un mieži —, arī ir grūti sagremojami.
*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.