Nav noslēpums, ka dārzeņi ir vieni no labākajiem pārtikas produktiem imunitātes stiprināšanai - tajos ir daudz būtisku uzturvielu, ko jūsu ķermenis izmanto, lai aizsargātu šūnas un cīnītos pret slimību izraisošiem mikrobiem. Bet, ja būtu jāizvēlas tikai viens dārzenis, kurš tas būtu? Dietologs nosauc labāko dārzeni imunitātei kopā ar “RealSimple”.
Runājot par imūnsistēmas atbalstu, pirmo vietu noteikti ieņem sarkanā paprika, norāda dietoloģe Kristena Lorenca.
"Sarkanā paprika ir bagāta ar imūnsistēmu atbalstošām uzturvielām, īpaši C vitamīnu un A vitamīnu," skaidro Lorenca.
C vitamīns atbalsta neitrofilu aktivitāti, balto asinsķermenīšu veidu, kas palīdz organismam cīnīties ar patogēniem jeb slimību izraisošiem mikrobiem, atzīmē Lorenca. Paprikai ir arī antioksidanta īpašības, kas nozīmē, ka tā aizsargā veselīgas šūnas no bojājumiem. Turklāt C vitamīns veicina kolagēna veidošanos, kas ir “izšķirīgi svarīgi, lai saglabātu ādas un gļotādu integritāti, kas ir mūsu ķermeņa pirmā aizsardzības līnija pret patogēniem,” skaidro Lorenca.
Izrādās, ka sarkanajā paprikā ir vairāk C vitamīna nekā apelsīnos, kas ir populārs auglis, kas bieži tiek saistīts ar imunitāti!
"Kamēr vidējs apelsīns nodrošina apmēram 70 mg C vitamīna, līdzīga izmēra sarkanā paprika satur 150 līdz 190 mg," saka Lorenca.
Sarkanā paprika ir bagāta arī ar beta karotīnu, kas ir A vitamīna priekštecis - citiem vārdiem sakot, beta karotīns organismā pārvēršas par A vitamīnu. A vitamīns ir iesaistīts T šūnu un B šūnu darbībā, kas ir svarīgas imūnsistēmas sastāvdaļas, atzīmē Lorenca. Tas arī palīdz ražot antivielas un imūno šūnu reakciju, nodrošinot, ka jūsu ķermenis var efektīvi cīnīties ar mikrobiem. Turklāt, tāpat kā C vitamīns, A vitamīns ir nepieciešams veselīgai ādai un gļotādām, "kas darbojas kā fiziskas barjeras pret patogēniem", saka Lorenca.
Pēc Lorencas teiktā, sarkanā paprika piedāvā arī E vitamīnu, folātu un nelielu daudzumu cinka un selēna. E vitamīns ir antioksidants, kas darbojas kopā ar C vitamīnu - kopā šis duets aizsargā šūnu membrānas, tādējādi atbalstot imūnās šūnas. Folāts ir būtisks DNS sintēzei, kas palīdz imūnšūnu ražošanā un nobriešanā, savukārt cinks un selēns ir mikroelementi, kas uzlabo imūnreakciju, palīdz brūču dzīšanai un samazina iekaisumus.
Visbeidzot, sarkanā paprika satur šķiedrvielas - barības vielu, kas uztur jūsu zarnas un zarnu baktērijas labā formā. Tas vēl vairāk veicina imūnsistēmas darbību, jo optimālai imūnās atbildes reakcijai ir nepieciešamas veselīgas zarnas.