Glutēns jeb lipeklis ir ūdenī nešķīstošu olbaltumvielu grupa, kas atrodama kviešos, miežos un rudzos jeb graudaugos. Virspusēji domājot, var šķist, ka glutēnu satur vien maize, smalkmaizītes un kūkas. Taču tā nav! Glutēnu satur daudzi ikdienā bieži izmantoti pārtikas produkti. Cilvēkiem, kuriem ir glutēna nepanesamība vai tie, kuri vēlas no tā izvairīties, jābūt ļoti uzmanīgiem. Apkopojām dažus pārsteidzošākos produktu, kuri satur glutēnu!
Vienkāršiem vārdiem sakot ņoki ir kartupeļu klimpas, kas īpaši iecienītas Itālijā. Var šķist, kā gan šīs kartupeļu klimpas var saturēt gulēnu, ja tiek gatavotas no kartupeļiem, taču ir viens "āķis". Lai pagatavotu ņoki, tiek izmantoti milti un milti satur glutēnu.
Lai arī var šķist, ka kuskuss ir kaut kas līdzīgs rīsiem un nesatur glutēnu, tomēr tā nav. Šis Vidusjūras reģionā populārais produkts sastāv no tvaicētām kviešu mannas granulām, kas, protams, satur glutēnu.
Lai gan olas ir drošs ēdiens un nesatur glutēnu, tomēr olu nūdeles var saturēt šo lipekli. Olu nūdeles tiek gatavotas no kviešu miltiem un olām!
Daudzi granolas batoniņi un granolas mušļi satur auzas, kas satur arī glutēnu.
Lielākā daļa brokastu pārslu satur kukurūzas pārslas, kas var šķist droša izvēle, jo kukurūza nesatur glutēnu. Tomēr viss var nebūt tā, kā sākotnēji var šķist. Daži brokastu pārslu zīmoli kukurūzas pārslām pievieno klāt iesala ekstraktu vai aromatizētāju, kas iegūts no miežiem, kas ir lipekļa avots.
Tāpat kā ar kukurūzas pārslām, ņemiet vērā, ka ne visas rīsu galetes ir drošas lietošanai un nesatur glutēnu, jo tās ir gatavotas no rīsiem. Pirms iegādājaties rīsu galetes, izlasiet to sastāvu!
Fritēti ēdieni, piemēram, vistas gaļa, bieži tiek pirms cepšanas panēti. Un tieši šis panējums satur glutēnu, jo tiek gatavots no miltiem vai rīvmaizes, kas satur kviešus.
Domājot par sojas mērci, noteikti nevar ienākt prātā tas, ka tā varētu saturēt glutēnu, bet tā ir. Mērces pagatavošanā tiek izmantoti kvieši un tā ir viena no mērces galvenajām sastāvdaļām.
Siltās mērces var saturēt lipekli. Mērču pagatavošanā bieži tiek izmantoti milti, lai mērces padarītu biezākas.
Salātu mērces un marinādes var saturēt lipekli saturošas sastāvdaļas, piemēram, iesala etiķi, sojas mērci un miltus.
Ja uzturā lietojat gaļas aizstājējproduktus, piemēram, vegānos burgeru plāceņus, vegānās desas, tām bieži vien ir pievienots klāt kviešu lipeklis!
Atsevišķi kartupeļu čipsi un tortiljas čipsi var saturēt lipekli. Piemēram, kartupeļu čipsiem var tik pievienoti klāt tādi lipekļa avoti kā, piemēram, iesala etiķis vai kviešu ciete. Turklāt ne visi tortilju čipsi ir gatavoti tikai no kukurūzas, tie var saturēt arī citus graudaugus.