10 lieliski iemesli, kāpēc ir vērts iekļaut čia sēkliņas savā ikdienas uzturā

© unsplash.com

Čia sēklas ir ieguvušas "superfood" statusu, un uztura speciālisti saka, ka šīs mazās sēkliņas dod ievērojamu ieguvumu veselībai. Par čia sēklu priekšrocībām un to uzturvērtību raksta izdevums “Parade”.

1. Čia sēklas ir lielisks augu izcelsmes proteīns

"Čia sēklas ir augu izcelsmes olbaltumvielu avots, padarot tās par lielisku alternatīvu vegāniem un veģetāriešiem. Tās ir pilnvērtīgas olbaltumvielas, kuras dažkārt var būt grūti atrast starp augu izcelsmes olbaltumvielu avotiem. "Pilnīgs" proteīns ir tāds, kas nodrošina visas organismam nepieciešamās neaizvietojamās aminoskābes," sacīja uztura speciāliste Ariana Vuda.

2. Čia sēklas var uzlabot sportisko sniegumu

Olbaltumvielas var palīdzēt veidot un uzturēt muskuļu masu, bet čia sēklu uzturvērtības profils piedāvā vēl vairāk priekšrocību. "Tā kā čia sēklas satur trīs galveno makroelementu kombināciju - ogļhidrātus, olbaltumvielas un veselīgus taukus, tās var nodrošināt ilgstošu enerģijas pieplūdumu, lai palīdzētu saglabāt izturību. Tās var arī palīdzēt atgūties pēc treniņa, pateicoties to pretiekaisuma īpašībām,” skaidro Vuda.

unsplash.com

3. Čia sēklām piemīt pretiekaisuma īpašības

"Čia sēklas var palīdzēt nomierināt iekaisumu organismā, pateicoties tajās esošajām omega-3 taukskābēm," sacīja Vuda. Viņa paskaidroja, ka hronisks iekaisums, kas saistīts ar tādām problēmām kā sirds slimības un artrīts, bieži vien netiek atklāts, bet laika gaitā var izraisīt bojājumus. Čia sēklu pievienošana diētai ir neliels solis pretī iekaisuma mazināšanai un organisma dabiskās atjaunošanās spējas atbalstīšanai.

4. Noderīgas cukura līmeņa kontrolei asinīs

Čia sēklās esošās šķīstošās šķiedras ir noderīgas tiem, kas vēro cukura līmeni asinīs, palīdzot novērst straujus tā lēcienus.

unsplash.com

5. Čia sēklas ir labas sirds veselībai

Čiia sēklas var palīdzēt pret paaugstinātu holesterīnu, hipertensiju un lieko svaru, palīdzot samazināt sirds slimību risku.

"Čia sēklas satur sirdij veselīgu uzturvielu, piemēram, omega-3 un šķiedrvielu maisījumu. Šķiedrām ir holesterīna līmeni pazeminoša iedarbība, un omega-3 aizsargā sirdi," skaidroja uztura speciāliste Amanda Saučeda.

Viņa piebilda, ka čia sēklās esošais kālijs var arī palīdzēt pazemināt asinsspiedienu.

unsplash.com

6. Čia sēklas ir labs dzelzs avots

Divas ēdamkarotes čia sēklu satur apmēram 10% no jūsu ikdienas dzelzs nepieciešamības. " Dzelzs palīdz sarkanajām asins šūnām, kas ir milzīga ķermeņa daļa. Piemēram, grūtniecēm, nepieciešams papildu dzelzs, un čia sēklu pievienošana diētai ir lielisks veids, lai iegūtu papildu dzelzi," skaidro uztura speciālisti.

7. Čia sēklas var palīdzēt gremošanai

Čia sēklas satur gan šķīstošās, gan nešķīstošās šķiedras, kas kopā atbalsta zarnu veselību.

"Šīstošās šķiedras veido želejveida konsistenci kuņģī, palīdzot regulēt zarnu kustību un ilgāk saglabāt sāta sajūtu, savukārt nešķīstošās šķiedras darbojas kā maigs skrubis gremošanas traktam," skaidro uztura speciālisti.

unsplash.com

8. Čia sēklas var būt noderīgas svara kontrolei

Čia sēklas var palīdzēt kontrolēt izsalkumu un līdz ar to arī svaru.

"Čia sēklām piemīt unikāla spēja uzsūkt šķidrumu un izplesties, radot želejveida tekstūru, kas dabiski palīdz ierobežot apetīti. Tas palīdz ilgāk just sāta sajūtu un novērst pārēšanos," stāsta uztura speciālisti.

9. Čia sēklas ir labvēlīgas kaulu veselībai

Čia sēklas, kas ir bagātas ar kalciju, magniju un fosforu, ir enerģijas avots stipriem kauliem. Divas ēdamkarotes satur apmēram 15% no jūsu ikdienas kalcija nepieciešamības.

10. Lielisks magnija avots

Čia sēklās esošais magnijs ne tikai palīdz kaulu veselībai, bet arī nodrošina ikdienas magnija nepieciešamības, kas atbalsta muskuļus, nervus, cukura līmeni asinīs un pat asinsspiedienu.

Uzturs

Čia sēklas ir ieguvušas "superfood" statusu, un uztura speciālisti saka, ka šīs mazās sēkliņas dod ievērojamu ieguvumu veselībai. Par čia sēklu priekšrocībām un to uzturvērtību raksta izdevums “Parade”.

Svarīgākais