10 interesanti fakti par pasaulē populārākajiem ēdieniem

© unsplash.com

Ir daži ļoti slaveni, populāri ēdieni, piemēram, siera kūka un frī kartupeļi, kurus cilvēki ēd visā pasaulē. Pastāv arī pieņēmumi jeb kā tūlīt noskaidrosim mīti par dažādu ēdienu ēdienu izcelsmi. Apkopojām 10 interesantus faktus par dažādu ēdienu izcelsmi.

unsplash.com

1. Virtuļi

Vēsturnieki uzskata, ka virtuļi nāk no Senās Grieķijas un Romas. Abas šīs tautas mēdza cept mīklas bumbiņas un mērcēt tās medū. 19. gadsimtā holandieši arī gatavoja kaut ko līdzīgu virtuļiem, ko dēvēja par olykoeks jeb eļļainajām kūkām, kas tika ceptas cūku taukos. Reizēm šīs kūciņas tika pildītas ar riekstiem vai augļiem. Bet savu pašreizējo izskatu (gredzena formu) virtulis iemantoja 1847. gadā, kad Hansons Greorijs izdomāja atjautīgu risinājumu, kā izvairīties no neizcepta eļļainās kūciņas vidus - kūciņu veidot gredzena formā.

unsplash.com

2. Franču grauzdiņš

Franču grauzdiņš tiek gatavots no baltmaizes, kas iemērcēta sakultā olā vai pienā, un cepta uz pannas. Pastāv maldīgs uzskats, ka nosaukums "franču grauzdiņš" apzīmē vietu no kuras nāk šis ēdiens. Vēsturnieki atklājuši, ka šādi ēduši cilvēki arī Senajā Romā, kad maizi pirms cepšanas mērcējuši pienā vai olās.

unsplash.com

3. Siera kūka

Vecākā cilvēkiem zināmā siera kūka tika pagatavota 5. gadā pirms mūsu ēras Senajā Grieķijā, Samos salā. Tā tika gatavota izmantojot svaigo sieru, kas pēc tam tika sajaukts kopā ar miltiem un medu. Šī kūka senatnē tika uzskatīta par labu enerģijas avotu un tika pasniegta pat 776. gada pirms mūsu ēras olimpiskajās spēlēs. Vēlāk, viduslaiku beigās, angļi pievienoja siera masai klāt pamatni, lai tā izskatītos pēc kūkas. 1730. gados Filadelfijā, ASV, tika atvērts veikals ar nosaukumu "Cheesecake House Tavern". Tur tika attīstīta siera kūkas recepte, pievienojot tai klāt dažādas garšas.

unsplash.com

4. Frī kartupeļi

Angliski frī kartupeļi rakstāmi kā french fries, kas tiešā tulkojumā būtu franču kartupeļi. Šis nosaukums nevēsta par šī ēdiena izcelsmi, līdzīgi kā tas ir ar franču grauzdiņu. Izrādās, ka frī kartupeļi nāk no Beļģijas. Pastāv uzskats, ka ēdiens dzimis 1680. gadā, kad Namūras iedzīvotāji pēc vietējās upes aizsalšanas palika bez zivīm. Meklējot kaut ko citu ēdamu, viņi nolēma sākt cept kartupeļus.

unsplash.com

5. Cēzara salāti

Cēzara salāti netika nosaukti par godu Jūlijam Cēzaram. Patiesībā šie salāti šādu nosaukumu ieguva, jo tos radīja itālis vārdā Cēzars Kardīni. Viņš bija šefpavārs, kurš strādāja restorānos ASV, pirms izgudroja savus slavenos salātus. Tiek lēsts, ka salāti tika izgudroti aptuveni 1920. gadā. Sākotnējā salātu receptē bija nedaudz citādāka, kādus tos mēs šobrīd zinām, tajos bija liela salātu kaudze, jēlas olas, olīveļļa, maizes grauzdiņi, parmezāna siers un Vusteršīras mērce.

unsplash.com

6. Cepta zivs ar frī kartupeļiem jeb Fish and chips

Vienu no tradicionālākajiem britu ēdieniem patiesībā radīja cilvēki no Portugāles. Pēc tam, kad viņi pārcēlās uz Apvienoto Karalisti, viņi sāka pārdot uz ielām eļļā ceptas zivis. Pirmo reizi šī zivju pagatavošanas recepte Lielbritāniju sasniedza 1781. gadā, taču londonieši un lielākā daļa angļu par šo ēdienu uzzināja tikai deviņpadsmitā gadsimta beigās. Ekspertiem joprojām nav skaidrs, kurā brīdī šim ēdienam klāt tika pievienoti frī kartupeļi.

unsplash.com

7. Kruasāni

Kipfel ir Austrijas konditorejas izstrādājums, kas bija iedvesmas avots tradicionālajam kruasānam, jo ​​tas ir pusmēness formas un satur lielu daudzumu sviesta. Pirmo reizi tas tika izgudrots 1683. gadā, bet ap 1850. gadu franči aizņēmās recepti, to uzlaboja un kruasāna pagatavošanai sāka izmantot kārtaino mīklu.

unsplash.com

8. Ābolu pīrāgs

Pastāv uzskats, ka ābolu pīrāga dzimtene ir Amerika, taču tā nav. Pirmais ābolu pīrāgs tika pagatavots Anglijā 1390. gadā. Ir arī pierādījumi, kas liecina, ka arī nīderlandiešiem bija sava ābolu pīrāga recepte ap 1514. gadu. Ābolu pīrāga amerikāņu versija pirmo reizi parādījās pavārgrāmatās 1796. gadā.

unsplash.com

9. Skotu olas

Skotu olas jeb ola maltajā gaļā patiesībā nenāk no Skotijas, kā vēsta šī ēdiena nosaukums. Pastāv teorija, ka šis ēdiens 1738. gadā tika izgudrots Londonas universālveikalā "Fortnum & Mason of Piccadilly". Bet otra versija vēsta, ka šis ēdiens nāk no Jorkšīras pilsētas Vitbijā.

unsplash.com

10. Krēms brulē jeb Crème brûlée

Kopumā trīs valsts cīnās par to titulu, kura šo saldo ēdienu ir izgudrojusi. Gan Francija, gan Spānija, gan Anglija uzskata, ka šis saldais ēdiens nāk orģināli tieši no viņu valsts. Angļi uzskata, ka 17. gadsimtā šo desertu izgudroja kāds koledžas students. Spāņi apgalvo, ka viņu Crema Catalana ir deserta īstais iedvesmas avots. Bet daudzviet pasaulē kopumā tiek uzskatīts, ka šis deserts radies Francijā.


Avots

Uzturs

Ir daži ļoti slaveni, populāri ēdieni, piemēram, siera kūka un frī kartupeļi, kurus cilvēki ēd visā pasaulē. Pastāv arī pieņēmumi jeb kā tūlīt noskaidrosim mīti par dažādu ēdienu ēdienu izcelsmi. Apkopojām 10 interesantus faktus par dažādu ēdienu izcelsmi.