Kuri rīsi ir veselīgāki - baltie vai brūnie?

© pexels.com

Rīsi tiek uzskatīti par vienu no galvenajiem graudaugiem pasaulē. Pateicoties to daudzpusīgajām pagatavošanas iespējamām, maigajai garšai, cilvēki daudzviet pasaulē iecienījuši rīsus. Gan baltie, gan brūnie rīsi var būt daļa no veselīga uztura. Bet kuri rīsi ir labāki?

Rīsi var būt daļa no veselīga dzīvesveida, jo tie sniedz organismam vērtīgas barības vielas.

Ir daudz un dažādas rīsu šķirnes. Šoreiz salīdzināsim vien baltos un brūnos rīsus, kas ir plaši pieejami un arī pazīstami daudziem.

Kāda ir atšķirība starp brūnajiem un baltajiem rīsiem?

Brūnie rīsi ir veseli graudi, pilngraudu rīsi. Tas nozīmē to, ka šiem rīsiem nost noņemts vien neēdamais ārējais apvalks, bet ir palicis klijas un dīgļu slānis, kas veido šo brūno krāsu. Klijas un dīgļi satur šķiedrvielas, vitamīnus un antioksidantus.

Baltie rīsi atšķiras ar to, ka tiem ne tikai ir noņemt nost ārējais apvalks, bet arī klija un dīglis. Tāpēc baltos rīsus nepieciešams vārīt īsāku laiku, kā arī tie pēc pagatavošanas ir mīkstāki par brūnajiem rīsiem.

pexels.com

Rīsu uzturvērtība

Brūnie rīsi (izvārīti)

Uzturvērtība (1 glāze rīsu):

  • kalorijas - 248
  • tauki - 2 g (piesātinātās taukskābes - <1 g);
  • sāls - 8 mg;
  • ogļhidrāti - 52 g;
  • šķiedrvielas - 3 g;
  • cukurs - <1 g;
  • olbaltumvielas - 6 g.

Baltie rīsi (izvārīti)

Uzturvērtība (1 glāze rīsu):

  • kalorijas - 169;
  • tauki - <1 g (piesātinātās taukskābes - 0 g);
  • sāls - 9 mg;
  • ogļhidrāti - 37 g;
  • šķiedrvielas - 2 g;
  • cukurs - <1 g;
  • olbaltumvielas - 4 g.


Gan baltajiem, gan brūnajiem rīsiem ir salīdzinoši līdzīga uzturvērtība.

Brūnie rīsi, jo tajos ir klijas un dīgļi, satur nedaudz vairāk šķiedrvielu. Kā arī brūnie rīsi var saturēt vairāk antioksidantu. Viena glāze vārītu brūno rīsu satur 3 gramus šķiedrvielu, kas ir aptuveni 8% no ikdienā ieteicamā šķiedrvielu daudzuma vīriešiem, sievietēm - 12% . Šķiedrvielas ir svarīgas, jo nodrošina sāta sajūtu un var palīdzēt noturēt veselīgu svaru, tāpat šķiedrvielas ir labas sirds un asinsvadu veselībai.

Brūno rīsu ēšana ir arī viens no vienkāršākajiem veidiem, kā savā uzturā iekļaut veselus graudus. Ir pierādīts, ka veseli graudi, piemēram, brūnie rīsi, potenciāli samazina cukura līmeni asinīs, kas secīgi var samazināt 2. tipa diabēta attīstības risku.

Svarīgi izcelt, ka brūnie rīsi satur arī zemāku glikēmisko indeksu nekā baltie rīsi.

Viens no iemesliem, kāpēc cilvēki izvēlas baltos rīsus, ir tāds, ka tos ir vieglāk sagremot nekā brūnos rīsus. Tas ir pateicoties tam, ka šis rīsu veids satur mazāk vērtīgo šķiedrvielu. Lai gan šķiedrvielas mūsu organismiem ir svarīgas, tiem cilvēkiem, kuriem ir hroniskas gremošanas problēmas, labāk ieteicams ēst baltos rīsus. Turklāt balto rīsu pagatavošana prasa mazāk laika nekā brūno rīsu.

pexels.com

Kuri rīsi ir veselīgāki - baltie vai brūnie?

Nav viennozīmīgas atbildes uz to, kurš rīsu veids ir veselīgāks. Abu veidu rīsi nāk no viena auga, un visas atšķirības rodas ražošanas procesā. Lai gan brūnie rīsi ir ieguvuši popularitāti visā pasaulē un tiek plaši izceltas to vērtīgās īpašības, arī baltie rīsi var būt veselīga uztura sastāvdaļa. Abi var būt daļa no sabalansēta un veselīga uztura. Galvenais ir tas, ar ko jūs ēdat kopā rīsus.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Uzturs

Rīsi tiek uzskatīti par vienu no galvenajiem graudaugiem pasaulē. Pateicoties to daudzpusīgajām pagatavošanas iespējamām, maigajai garšai, cilvēki daudzviet pasaulē iecienījuši rīsus. Gan baltie, gan brūnie rīsi var būt daļa no veselīga uztura. Bet kuri rīsi ir labāki?

Svarīgākais