5 pārtikas produkti, kurus apēdot par daudz var saindēties

© unsplash.com

Eksperti norāda, ka ēdot šos produktus pārlieku lielos daudzumos, tie var nodarīt kaitējumu veselībai. Kā zināms, kas par daudz, tas par skādi!

Katrs no šiem astoņiem gardajiem produktiem satur dabā sastopamus toksīnus, lai arī tos ir droši uzņemt un nav jāvairās no šiem produktiem, to pārlieku liels patēriņš var likt jums justies slikti.

unsplash.com

1. Ķirši, aprikozes, plūmes, persiki

Eksperti norāda, ka nevajadzētu ēst šo kauleņu kauliņus. Tie var būt indīgi un saturēt cianīdu. Nav jāsatraucas, ja sanācis netīšām apēst, piemēram, ķiršu kauliņu, nekas slikts nenotiks. Bīstama situācija var rasties, apēdot lielu daudzumu kauliņu. Dažu kauleņu, piemēram, ķiršu, aprikožu, plūmju un persiku kauliņi satur cianogēnus savienojumus, ko ķermenis var pārvērst cianīdā.

unsplash.com

2. Rīsi

Rīsi (īpaši Teksasā audzētie rīsi) satur arsēnu - toksīnu, kas var izraisīt vemšanu, sāpes vēderā un vestibulāro reiboni, ja to patērē lielos daudzumos. Visaugstākais arsēna līmenis ir brūnajos rīsos, zemākais - ātri pagatavojamos rīsos. Neskatoties uz toksīna klātbūtni, būtu neticami grūti sevi noindēt ar rīsiem vienas dienas laikā, apēdot tos lielā daudzumā.

unsplash.com

3. Rabarberi

Rabarberi ir viens no vasaras top produktiem. Tie ir gardi un arī veselīgi, izņemot to lapas. Tās gan nevajadzētu ēst, jo tās satur ķīmisku vielu - skābeņskābi. Ēdot rabarberu lapas, jūs varat izjust dedzinošu sajūtu mutē un kaklā, piedzīvot sliktu dūšu, vemšanu, krampjus un pat nāvi. Protams, lai piedzīvotu nopietnas veselības problēmas, ēdot rabarberu lapas, būtu jāapēd ļoti liels to daudzums.

unsplash.com

4. Kartupeļi

Kartupeļi var saturēt solanīnu, dabisku pesticīdu, kas ir toksisks cilvēkiem. Solanīns ir īpaši koncentrētā daudzumā kartupeļos, kas kļuvuši pēc krāsas zaļi. Iespējamie solanīna saindēšanās simptomi ir vemšana, caureja un retos gadījumos var apstāties sirds. Labā lieta ir tā, ka šādi kartupeļi ne tikai izskatās neglīti, bet ir arī negaršīgi jeb rūgti. Lai saindētos ar solanīnu, jums ir jāapēd ļoti daudz zaļu kartupeļu.

unsplash.com

5. Āboli un bumbieri

Gan āboliem, gan bumbieriem ir sēklas, kas satur savienojumus, kas organismā var pārvērsties par cianīdu. Par laimi tiem, kas ēd ābolu serdes, ir jāapēd ļoti liels daudzums ābolu sēkliņu, lai nomirtu. Eksperti norāda, lai nomirtu no saindēšanās ar ābolu sēkliņām, būtu jāapēd vienlaicīgi 200 sēkliņas. Vienā ābolā vidēji ir astoņas sēkliņas, tāpēc, lai saindētos nopietni ar cianīdu, vienā piegājienā vajadzētu apēst vismaz 25 ābolu serdes.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Uzturs

Rīsi tiek uzskatīti par vienu no galvenajiem graudaugiem pasaulē. Pateicoties to daudzpusīgajām pagatavošanas iespējamām, maigajai garšai, cilvēki daudzviet pasaulē iecienījuši rīsus. Gan baltie, gan brūnie rīsi var būt daļa no veselīga uztura. Bet kuri rīsi ir labāki?

Svarīgākais