Noskaidro: vai drīkst ēst arbūza mizu?

© unsplash.com

Arbūzs ir daudzu cilvēku iecienīts vasaras auglis. To ēdot, mēs arbūzu nomizojam un mizu izmetam. Mēs ēdam vien augļa mīksto daļu. Bet vai drīkst ēst arī šī augļa mizu?

unsplash.com

Vai arbūza miza ir ēdama?

Izrādās, ka arī arbūza miza ir ēdama un tā pat ir ļoti veselīga!

Arbūza miza, protams, nebūs tik sulīga un mīksta, kā augļa sarkanā daļa, bet arī to var ēst. Vienīgais arbūza mizu nepieciešams pareizi pagatavot, lai tā būtu garda! Ēdot to neapstrādātu, tā nesniegs baudījumu garšas kārpiņām!

Arbūza miza, tāpat kā augļa mīkstā daļa, satur maz kaloriju. Miza ir labs C un A vitamīna avots, kā arī B6 vitamīna, kālija, magnija un cinka avots. Arbūza miza ir arī bagāta ar tādām barības vielām kā hlorofilu, citrulīnu, likopēnu, aminoskābēm un flavonoīdiem, fenola savienojumiem.

Šī augļa mizā ir arī daudz šķiedrvielu, kas palīdz labāk strādāt gremošanas traktam. Ir pierādīts, ka arbūzu mizu ēšana pazemina asinsspiedienu, jo tajās ir augsts citrulīna līmenis.

Lai padarītu arbūza mizu gardāku, to var iemarinēt gluži kā gurķus, vai izpiest sulu.

Avots

Uzturs

Vai drīkst ēst sapelējušu sieru, ja pelējumu nogriež nost? Uz šo jautājumu atbild Lielbritānijas Nacionālā veselības dienesta ārsts Karan Rajans.