Kāpēc šokolāde pēc laika kļūst balta jeb "nosirmo"?

© unsplash.com

Noteikti nevienam vien ir gadījies aizmirst atvilktnē, plauktā vai jebkur citur kādu šokolādes tāfelīti, batoniņu, konfekti. Atverot vaļā iepakojumu pamanām, ka šokolāde kļuvusi balta jeb "nosirmojusi". Kāpēc tā un vai šādu šokolādi ir droši ēst?

Eksperti skaidro, ka nav nepieciešams satraukties un "nosirmojošo" šokolādi mest atkritumu tvertnē. Šāda šokolāde ir droša ēšanai!

Kā izrādās, tad pie izskata maiņas ir vainojama nepareiza šokolādes uzglabāšana.

Nepareizas uzglabāšanas dēļ laika gaitā šokolādē esošo tauku jeb kakao sviesta un cukura īpašību dēļ, kurus izmanto, lai pagatavotu saldo našķi, uz šokolādes tāfelīties var parādīties nelieli tauku kristāli, kas iekrāsos gardumu gaišā krāsā. Tas notiek brīžos, kad šokolāde uzglabāta siltumā un ir nedaudz pakususi.

Šādu šokolādi var lietot uzturā, taču reizēm var mainīties tās garša. Tāpēc eksperti iesaka šādu šokolādi labāk izmantot kulinārijā.

Avots

Uzturs

Skolas gadi ir nozīmīgs bērna attīstības posms, un sabalansēts uzturs būtiski ietekmē ne tikai fizisko veselību, bet arī kognitīvās funkcijas, piemēram, koncentrēšanās spējas, atmiņu, uztveri, uzmanību un lēmumu pieņemšanu, kas veicina panākumus mācībās. Sabalansēta ēdienkarte var kļūt par slepenu palīgu, kas uzlabo bērna sasniegumus un enerģijas līmeni ikdienā. Par to, kādi produkti būtu jāiekļauj bērna uzturā, stāsta farmaceite un uztura speciāliste Jeļizaveta Krasiļnikova.

Svarīgākais