Vidusjūras ēdienkarte ir viena no iecienītākajām visā pasaulē. Daudzkārt pētīta tās pozitīvā ietekme uz cilvēka ķermeņa un mentālo pašsajūtu, un to apstiprina arī ANO Pasaules Veselības organizācijas pētījums. Uztura speciāliste Lizete Puga skaidro, kādi ir ieguvumi, baudot Vidusjūras stila maltītes, un dalās noderīgās idejās.
Vidusjūras ēdienu pamatā galvenokārt ir ēšanas paradumi, kas raksturīgi zemēs ap Vidusjūru, piemēram, Itālijā, Grieķijā, Spānijā, Horvātijā utt. Taču arī Latvijā šīs maltītes kļūst aizvien iecienītākas gan sabiedriskajās ēdināšanas vietās, gan mājas virtuvēs.
“Vidusjūras ēdienkartes pamatā ir dārzeņi, augļi, pākšaugi, pilngraudi, zivis un jūras produkti, mājputnu gaļa, liesi piena produkti, piemēram, jogurts, siers un Vidusjūras virtuves “karaliene” - extra virgin olīveļļa, kuru ikdienā var izmantot ne tikai svaigu salātu gatavošanai, bet arī ēdiena cepšanai uz pannas. Svarīgs nosacījums, cepot ēdienu, ir ievērot mērenību - neapdedzināt produktu un nekarsēt to pārlieku ilgi vai atkārtoti,” uzsver Lizete Puga.
Būtiski domāt par dārzeņu un augļu daudzveidību, papildu šķiedrvielu un nepiesātināto jeb veselīgo tauku uzņemšanu.
“Visās pamatēdienreizēs ir svarīgi iekļaut svaigus dārzeņus, zaļumus vai arī augļus un ogas, uzsvaru liekot tieši uz dārzeņu un zaļumu daudzumu maltītē, tā vairojot šķiedrvielu daudzumu gremošanas sistēmā. Lai samazinātu piesātināto tauku īpatsvaru ikdienā, ieteicams izvēlēties zivis, jūras veltes, liesu mājputnu gaļu un olīveļļu,” stāsta uztura speciāliste.
“Šo maltīšu pagatavošanai nav jāvelta daudz laika, jo lielākoties tās sastāv no svaigiem produktiem. Ikdienas steidzīgajās dienās līdzīgas alternatīvas vari meklēt arī veikalu plauktos, piemēram, lēcu salātus ar kaltētiem tomātiem, var iegādāties arī “Narvesen”, kombinējot ar veikalos atrodamiem produktiem, piemēram, pievienojot avokado,” saka Lizete Puga.
Vidusjūras stila ēšanas paradumi var uzlabot gan cilvēka fizisko, gan garīgo pašsajūtu un veicināt dažādu veselības problēmu profilaksi, piemēram, sirds un asinsvadu veselību, vēsta ANO Pasaules Veselības organizācijas pētījums. Savukārt šķiedrvielām bagātie produkti lēnāk sagremojas, tā novēršot krasas cukura līmeņa svārstības asinīs un palīdzot uzturēt veselīgu ķermeņa svaru.
“Šo ēšanas paradumu ievērošana ir veids, kā uzņemt papildu škiedrvielas, C vitamīnu un antioksidantus, kas rūpējas par gremošanas trakta veselību. Uzturvielu trūkums organismā nereti ir “māneklis” nogurušām smadzenēm, kas drēgnajos un tumšajos vakaros mudina uzēst vēl un vēl, kaut tas nav nepieciešams,” atgādina Lizete Puga.