Par to, ka dārzeņi, graudi, pupas, rieksti un citi augu valsts produkti uzlabo pašsajūtu un dod ļoti daudz enerģijas, šķiet, ir dzirdējuši visi. Tomēr mūsu zināšanas ne vienmēr sakrīt ar praktisko rīcību, ko un kā izvēlamies ik dienu likt uz šķīvja. Kā soli pa solim mainīt paradumus un uzturā iekļaut arvien vairāk augu valsts produktu, stāsta kulinārijas entuziasts un vegāniskā dzīvesveida piekritējs Edgars Sanders.
“Kampaņas “Neapēd zemeslodi” ietvaros janvārī Latvijas iedzīvotāji tika aicināti vienkāršā veidā mazināt savu ietekmi uz klimatu un dabu, ēdot mazāk dzīvnieku valsts produktu un to vietā izvēloties vairāk augu izcelsmes gardumu. Dzīvot zemeslodei draudzīgāk nebūt nenozīmē uzreiz atteikties no dzīvnieku valsts produktiem, bet gan paplašināt savu redzesloku un vismaz dažas dienas nedēļā izmēģināt veģetāro vai vegānisko dzīvesveidu, lai atklātu, cik plaša un daudzveidīga ir šī pasaule. Un ticiet man - paēdis būs ikviens!” stāsta Edgars Sanders.
Nepieciešams:
Pagatavošana
Indijas riekstus liek katliņā, pārlej ar ūdeni un uzvāra. Atstāj ūdenī mērcēties, līdz tie atdziest. Riekstus nokāš, noskalo zem auksta tekoša ūdens un liek blenderī. Pievieno 120 ml ūdens un blendē, līdz izveidojas skāba krējuma konsistencei līdzīga mērce. Pievieno citronu sulu, etiķi un sāli pēc garšas.
Nepieciešams:
Pagatavošana
Griķus liek vārīties, kā norādīts uz iepakojuma, taču nedaudz pārvāra, lai tie gandrīz jūk ārā. Nokāš pārvārītos griķus un atstāj, lai atdziest. Smalki sakapā sīpolu, ķiplokus un pētersīļus, sarīvē burkānu un sieru. Uzkarsē pannā nedaudz eļļas un liek sautēties sīpolus un burkānus, līdz tie ir mīksti. Pēdējā minūtē pievieno ķiplokus.
Sautētos dārzeņus liek bļodā, pievieno sieru, pētersīļus un griķus. lesijā miltus, pievieno sāli un piparus pēc garšas. Samaisa visu ar rokām, līdz izveidojas viendabīga masa. Pievieno vēl nedaudz miltu, ja masa neturas kopā.
Saripina golfa bumbiņas lieluma kotletes (ja masa vēl ir diezgan lipīga, var ielikt to atdzesēties ledusskapī uz 20 minūtēm). Uzkarsē pannā nedaudz olīveļļas. Cep kotletes, kamēr tās ir brūnas no abām pusēm. Uzkarsē krāsni līdz 190 °C temperatūrai un liek kotletes krāsnī izsildīties vēl 8 minūtes.
Nepieciešams:
Pagatavošana
Tofu sadrupina mazos gabaliņos, iemaisa jogurtu un pievieno miltus, cukuru, citronu sulu pēc garšas un šķipsnu sāls. Uzkarsē pannā eļļu, liek pa 1 ēdamkarotei tofu masas pannā un veido mazus plācenīšus. Cep plācenīšus, līdz tie ir brūni no abām pusēm. Uzkarsē krāsni līdz 180 °C temperatūrai. Pārliek plācenīšus uz cepamās plāts un cep krāsnī vēl 8 minūtes. Pasniedz ar ogām vai augļiem.