8 veselīgākie un minerālvielām bagātākie graudaugi

© pexels.com

Graudaugi ir būtiska veselīga uztura sastāvdaļa. Tie satur vērtīgos vitamīnus, minerālvielas un ogļhidrātus. Noskaidrojiet, kuri ir paši veselīgākie graudaugi!

pexels.com

1. Mieži

Mieži ir šķiedrvielām visbagātākie graudaugi. Miežos esošie antioksidanti var palīdzēt samazināt sliktā holesterīna līmeni, kā arī stiprināt imunitāti. Aptuveni 1/4 daļa glāze miežu satur 160 kalorijas, 34 gramus ogļhidrātu, astoņus gramus šķiedrvielu un sešus gramus olbaltumvielu. Šie graudaugi satur arī ļoti daudz organismam vērtīgā mangāna, selēna un tiamīna.

unsplash.com

2. Kvinoja

Šis graudaugs ir iecienīts ne tikai tā garšas dēļ, bet arī ātrās pagatavošanas dēļ. Kvinoju iespējams pagatavot vien nieka 15 minūtēs. Šie graudi ir ļoti barojoši. Tie satur visas neaizvietojamās aminoskābes. Kvinoja ir arī labs magnija, fosfora, mangāna un folijskābes avots. 1/4 glāze nevārītas kvinojas satur 170 kalorijas, 29 gramus ogļhidrātu, trīs gramus šķiedrvielu un sešu gramus olbaltumvielu.

unsplash.com

3. Amarants

Amarants ir ļoti maza izmēra graudiņš, kas nesatur lipekli. Šis graudaugs satur līdz pat 15% vairāk olbaltumvielu nekā griķi. Līdzīgi kā kvinoja, amarants satur arī magniju, mangānu un fosforu. 1/4 glāze nevārīta amaranta satur 200 kalorijas, 37 gramus ogļhidrātu, sešus gramus šķiedrvielu un septiņus gramus olbaltumvielu.

pexels.com

4. Griķi

Griķi satur daudz ūdenī šķīstošās šķiedrvielas. Ūdenī šķīstošās šķiedrvielas ir barības avots zarnu baktērijām, kas ir svarīgas cilvēka imunitātei. Griķos esošie antioksidanti palīdz uzlabot holesterīna līmeni asinīs. 1/4 glāze termiski neapstrādātu griķu satur 160 kalorijas, 34 gramus ogļhidrātu, piecus gramus šķiedrvielu un piecus gramus olbaltumvielu. Griķi satur arī daudz magnija, vara un mangāna.

pexels.com

5. Auzas

Auzās satur polifenolus, kas organismā darbojas kā spēcīgs pretiekaisuma līdzeklis. Auzas ir arī labs bet-glikāna un ūdenī šķīstošo šķiedrvielu avots, tie var palīdzēt pazemināt sliktā holesterīna līmeni, kā arī asinsspiedienu. Šis graudaugs ir ne tikai labs šķiedrvielu avots, bet arī dzelzs, magnija, fosfota, cinka, vara, tiamīna mangāna un selēna avots.

pexels.com

6. Bulgurs

Bulgurs, līdzīgi kā citi graudaugi, ir lielisks šķiedrvielu avots. Tas satur arī mangānu un ir labs magnija, fosfora, niacīna avots. 1/4 glāze termiski neapstrādāta bulgura satur 160 kalorijas, 34 gramus ogļhidrātu, piecus gramus šķiedrvielu un piecus gramus olbaltumvielu.

unsplash.com

7. Prosa

Prosa satur daudz antioksidantu, daudz mangāna un ir labs magnija, fosfora, vara, tiamīna un niacīna avots. 1/4 glāze termiski neapstrādātas prosas satur 210 kalorijas, 42 gramus ogļhidrātu, trīs gramus šķiedrvielu un piecus gramus olbaltumvielu.

unsplash.com

8. Savvaļas rīsi

Savvaļas rīsi ir daudz veselīgāki un uzturvielām vērtīgāki nekā brūnie rīsi. Šajos rīsos ir daudz vairāk olbaltumvielu un šķiedrvielu. 1/4 glāze termiski neapstrādātu savvaļas rīsu satur 160 kalorijas, 35 gramus ogļhidrātu, trīs gramus šķiedrvielu un četrus gramus olbaltumvielu.

Avots


*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Uzturs

Domājot par kartupeļu ēšanu, noteikti prātā ienāk neviena vien recepte, kā tos gardi pagatavot. Visās receptēs ir viens vienojošs faktors - kartupeļi pirms ēšanas tiek termiski apstrādāti (vārīti, cepti, sautēti u.c.). Vai kartupeļus var ēst arī tādus kādi tie ir, termiski neapstrādājot? To šoreiz centāmies noskaidrot!

Svarīgākais