Dietoloģe nosauc sešus produktus, no kuriem jāatsakās tiem, kas vēlas notievēt

© pexels.com

Uztura speciāliste un gastroenteroloģe Margarita Kūts nosaukusi sešus produktus, no kuriem būtu jāatsakās tiem, kas vēlas zaudēt lieko svaru.

pexels.com

1. Ātri pagatavojamās auzu pārslas

Kā norāda speciāliste, šāda veida auzu pārslu augstais glikēmiskais indekss izraisa insulīna izdalīšanos. Tām mēdz būt pievienoti cukuri un dažādas mākslīgās garšas piedevas. Rezultātā šāds produkts izraisa cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs, kas absolūti nav piemērots svara zaudēšanai un veselīgam uzturam, saka M. Kūts. Labāk tās aizstāt ar dabīgām auzu pārslām.

pixabay

2. Krabju nūjiņas

Krabju nūjiņas gatavo no surimi - maltas baltās zivs filejas, taču diemžēl populāro krabju nūjiņu zīmoli surimi satur ļoti maz vai pat nemaz, atklāj dietoloģe. "Maltās zivis aizstāj ar cieti un dažādām ķimiskām piedevām, padarot šo produktu bezjēdzīgu," pauž M. Kūts. Viņa iesaka tās aizstāt ar krabju gaļu, saldētām garnelēm, jūras veltēm vai liesām zivīm.

pixabay

3. Ātri pagatavojams kartupeļu biezenis

Apstrādātām kartupeļu pārslām esot visaugstākais glikēmiskais indekss, saka dieteoloģe. Tas izraisa strauju cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs. Tā ir ātrā uzkoda, kas nepiesātina organismu un nesatur vielmaiņas normalizēšanai vajadzīgās vielas.

pexels.com

4. Uzkodu batoniņi

"Ar uzkodu batoniņiem, kas atrodami lielveikalu plauktos, notievēt neizdosies," saka dietoloģe. Tie satur milzīgu daudzumu slēpto cukuru. "Esmu kategoriski pret šo produktu, tāpēc neiesaku cilvēkiem, kas tiecas pēc pareiza uztura principiem, šo produktu izmantot uzkodām. Labāk našķoties ar augļiem," pārliecināta ir M. Kūts.

pexels.com

5. Kukurūzas pārslas

Speciāliste norāda, ka arī šim produktam ir augsts glikēmiskais indekss. Visi pārstrādātie produkti noved pie viena - strauja cukura līmeņa paaugstināšanās asinīs, kas veicina insulīna izdalīšanos un sāta trūkumu.

pexels.com

6. Ātri pagatavojamās zupas un buljoni (koncentrāti, pulveri, gatavie ēdieni)

"Stingri iesaku šos produktus izslēgt no uztura," saka dietoloģe. Viņa iesaka labāk veltīt dienu kārtīgas zupas pagatavošanai un buljonu radīt pašiem mājās nevis izmantot pusfabrikātus.

Avots

Uzturs

Domājot par kartupeļu ēšanu, noteikti prātā ienāk neviena vien recepte, kā tos gardi pagatavot. Visās receptēs ir viens vienojošs faktors - kartupeļi pirms ēšanas tiek termiski apstrādāti (vārīti, cepti, sautēti u.c.). Vai kartupeļus var ēst arī tādus kādi tie ir, termiski neapstrādājot? To šoreiz centāmies noskaidrot!