8 pārtikas produkti, kas patiesībā var izraisīt atkarību no tiem

© pexels.com

Uztura speciāliste Jeļena Doronkina nosaukusi astoņus produktus, kas izraisa atkarību pēc tiem.

pexels.com

1. Pasta

pasta satur ogļhidrātus, kas paaugstina triptofāna līmeni smadzenēs - neaizvietojamas skābes, kas palielina serotonīnu (prieka hormonu). Šis hormons sniedz gandarījuma sajūtu, un cilvēks to cenšas atražot atkal un atkal ar šī produkta palīdzību.

pexels.com

2. Kūkas

Tām parasti ir ļoti maza uzturvērtība un tās izraisa atkarību, jo veicina dopamīna (arī prieka hormons) izdalīšanos. Turklāt cukurs atbrīvo opioīdus - vielas, kas ir iesaistītas atkarības veidošanā.

pexels.com

3. Čipsi

Tie ir tīrs sāls un tauku maisījums. Zinātnieki salīdzina to ietekmi uz smadzenēm ar medikamentu iedarbību. Sāls stimulē opiātu un dopamīna receptorus, kas ietekmē baudas centru.

pexels.com

4. Šokolāde

Tā rada atkarību ne tikai emocionālā, bet arī fiziskā līmenī. Bioloģiski aktīvās sastāvdaļas izraisa psiholoģiskas un neiroķīmiskas izmaiņas smadzenēs. Jeļena norāda, ka šokolāde satur anandamīdu, kas izraisa endorfīnu jeb "laimes hormonu" ražošanu.

pexels.com

5. Saldējums

Tiek uzskatīts, ka šim produktam ir viesvieglāk pieķertis, jo tajā ir liels daudzums cukura un tauku.

pexels.com

6. Baltmaize

Tā satur ātros ogļhidrātus, kas daudz neatšķiras no cukura un ātri sadalās glikozē.

pexels.com

7. Siers

Tas satur kazomorfīnus, kas pazīstami ar savu opioīdu iedarbību. Viela ir tik iedarbīga, ka par diena bez šī produkta var provocēt abstinences simptomus. Siers ir arī tauku, nātrija un cukura avots. Šo trīs vielu kmbinācija gandrīz acumirklī izraisa atkarību.

pexels.com

8. Desa

Tā satur atkarību izraisošus dzīvnieku taukus, ķīmiskas vielas, cieti, sāli, palmu eļļu un stabilizatorus. Ja katru dienu ēd desu, tā var izraisīt ne tikai atkarību, bet arī novest pie smagākām veselības problēmām.

Avots

Uzturs

Domājot par kartupeļu ēšanu, noteikti prātā ienāk neviena vien recepte, kā tos gardi pagatavot. Visās receptēs ir viens vienojošs faktors - kartupeļi pirms ēšanas tiek termiski apstrādāti (vārīti, cepti, sautēti u.c.). Vai kartupeļus var ēst arī tādus kādi tie ir, termiski neapstrādājot? To šoreiz centāmies noskaidrot!

Svarīgākais