Dietoloģe nosauc 3 iemeslus, kāpēc makaronus un kartupeļus labāk ēst aukstus

© pexels.com

Vācu uztura speciāliste Antje Gala intervijā "Focus" atklājusi, ka atdzesēti cieti saturošie pārtikas produkti uzlabo zarnu floras veselību.

Makaroni, kartupeļi un baltie rīsi nereti riek uzskatīti par pārtikas produktiem, kas veicina aptaukošanos. Tie satur cieti, daudz vienkāršos ogļhidrātus un izraisa cukura līmeņa paaukstināšanos asinīs. Taču dietoloģe, Vācijas uztura biedrības pārstāve Antje Gala skaidro, kapēc šiem pārtikas produktiem jāļauj atdzist pirms ēšanas, lai tie būtu mazāk bīstami.

"Ļaujiet makaroniem vai kartupeļiem atdzist, pirms to ēdat. Kad cietes saturoši pārtikas produkti kļūst auksti, to ciete tiek pārveidota un tā kļūst stabila, kā arī noderīga mūsu organismam," tiek citēta ārste.

pexels.com

1. Nostiprinās zarnu flora

Pēc uztura speciālistes domām, ciete no aukstiem makaroniem, kartupeļiem vai rīsiem "uzvedas" līdzīgi šķiedrvielām organismā. Tā nesagremota nonāk resnajā zarnā, kur to pakāpeniski sadala aktīvās baktērijas. Tas stripina zarnu floru un pozitīvi ietekmē gremošanu.

pexels

2. Regulē cukura līmeni asinīs

Dietoloģe apgalvo, ka pēc šo produktu atdzišanas ciete neļauj pārmērīgi paaugstināties cukura līmenim asinīs. Ķermenis ražo mazāk insulīna, un tādejādi tiek novērsta tieksme pēc papildu pārtikas.

pexels.com

3. Mazāk kaloriju

Pēc atdzesēšanas cieti saturoši produkti satur mazāk kaloriju, norāda Gala. Tādā veidā iespējams uzņemt par 20% mazāk kaloriju.

pexels.com

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Uzturs

Sadzīvē var novērot situācijas, kad ievārījumam tiek noņemta pelējuma kārta, lai ievārījumu tālāk lietotu uzturā, vai tiek nogriezta maizes iepelējusī daļa, turpinot ēst it kā nebojāto daļu. Tomēr šādi paradumi nav balstīti zinātnē un var būt kaitīgi mūsu veselībai. Laboratorisko izmeklējumu metodes ir strauji attīstījušās un spēj efektīvi noteikt pelējuma klātbūtni arī produktiem, kuriem nav acīmredzamu pelējuma pazīmju.

Svarīgākais