4 fakti, kā cūkgaļa ietekmē mūsu veselību

© pexels.com

Cūkgaļa ir viena no visbiežāk patērētākajām dzīvnieku gaļām pasaulē. Dietalogi uzsver, ka kvalitatīvas, liesas cūkgaļas ēšana, kas ir pienācīgi pagatavota var sniegt veselībai daudz laba. Cūkgaļa, iespējams, ir vispopulārākā un visbiežāk patērētā gaļa pasaulē, taču tai var būt arī negatīva ietekme uz mūsu veselību un imunitāti.

pexels.com

1. Muskuļi

Dietaloģe, profesore Trista Besta atzīst, ka cūkgaļa ir lielisks olbaltumvielu avots cilvēkiem, kas vēlas palielināt muskuļa masu. Šī gaļa ir ļoti labs proteīna avots, jo tas organismu nodrošina ar visām vērtīgajām aminoskābēm. Dietaloģe uzsver, ka svarīgi ir izvēlēties augstas kvalitātes, liesu cūkgaļu, jo tādējādi vislabāk varēs uzņemt vērtīgās olbaltumvielas un palielināt musukuļa masu.

Cūkgaļa ir bagāta arī ar kreatīnu un taurīnu. Kreatīnam ir izšķiroša nozīme muskuļu augšanā, savukārt taurīns palīdz labāk darboties muskuļiem.

pexels.com

2. Vērtīgie mikroelementi

Bieži vien organismam trūkst dažādi vērtīgie mikroelementi. ASV tika veikts pētījums, kurā pierādījās, ka lielai daļai iedzīvotāju ir organismā dažādu mikroelementu deficīts. Bieži vien ķermenim trūkst dzelzs. Cūkgaļas ir lielisks dzelzs avots.

"Cūkgaļa var būt labs dzelzs un cinka avots. Minimāli pārstrādāta, liesa un pareizi pagatavota cūkgaļa var būt ļoti laba mērenos daudzumos," min dietaloģe.

Šī gaļa ir arī labs selēna avots, kas ir ļoti nozīmīgs vairogdziedzera darbībā.

pexels.com

3. Sirds slimības

Iepretim labajiem mikroelementiem, ko satur cūkgaļa, šis produkts ir bagāts arī ar nātriju. Pētnieki ir pierādījuši, ka ikdienā lielākajai daļai cilvēku nav nepieciešams papildus uzņemt nātriju, jo tā ir viena no visvairāk patērētajām "uzturvielām". Dietaloģe Besta norāda, ka pārstrādāta cūkgaļa, piemēram, desas, šķiņķis, speķis, cūku ādas, satur ļoti lielu daudzmu nātrija. Aptuveni vienā cūkgaļas desā ir 400 miligrami nātrija, kas ir gandrīz 20% no ikdienā ieteicamā dienas daudzuma.

Dietaloģe iesaka ikdienā izvēlēties nepārstrādātu cūkgaļu, lai samazinātu uzņemto nātrija daudzumu. Šādi piesātinātie tauki kaitē sirds veselībai un var paaugstināt sirds slimību un aptaukošanās risku.

pexels.com

4. Parazītu infekcijas

Eksperti atgādina, lietojot cūkgaļu uzturā ir būtiski to pareizi pagatavot. Neapstrādāta un nepietiekami termiski apstrādāta cūkgaļa var radīt nopietnas veselības problēmas. Neapstrādāta cūkgaļa var izraisīt dažādas veselībai bīstamas parazitārās infekcijas, piemēram, šī gaļa var saturēt plakantārpus vai trihinella parazītus.

Parazīti iet bojā brīdi, kad gaļa tiek pareizi termiski apstrādāta vai arī sasaldēšanas procesā. Tāpēc pirms ēdat cūkgaļu pagatavojiet to kārtīgi, lai izvairītos no veselības problēmām.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Izlasi! LifeHacks ir apkopojis arī četrus iemeslus, kā vistas gaļas var nelabvēlīgi ietekmēt veselību.

Uzturs

Skolas gadi ir nozīmīgs bērna attīstības posms, un sabalansēts uzturs būtiski ietekmē ne tikai fizisko veselību, bet arī kognitīvās funkcijas, piemēram, koncentrēšanās spējas, atmiņu, uztveri, uzmanību un lēmumu pieņemšanu, kas veicina panākumus mācībās. Sabalansēta ēdienkarte var kļūt par slepenu palīgu, kas uzlabo bērna sasniegumus un enerģijas līmeni ikdienā. Par to, kādi produkti būtu jāiekļauj bērna uzturā, stāsta farmaceite un uztura speciāliste Jeļizaveta Krasiļnikova.

Svarīgākais