Aizvien lielāku popularitāti gardēžu vidū iemanto kabaču ēdieni, īpaši šobrīd – kabaču sezonas pilnbriedā. Tādēļ, domājot par veselīgām un garšīgām maltītēm, ieskaties padomos, ar kuriem dalās uztura speciāliste Liene Sondore un farmaceite Zanda Ozoliņa.
Ēdot kabačus, tiek uzņemti vitamīni (tai skaitā B grupas vitamīni, īpaši B6, C un K vitamīns), minerālvielas, sķiedrvielas un antioksidanti. Ne mazāk svarīgi, ka kabacī ir maz kaloriju - 100 g kabaču ir apmēram 92 g ūdens, tikai 18 kalorijas, 1,6 g olbaltumvielu, 2,1 g ogļhidrātu, 0,4 g tauku un 1,1 g šķiedrvielu. Tāpat kabačiem ir zems glikēmiskais indekss - tos var droši lietot diabēta pacienti, kā arī kabačos esošā ūdens un šķiedrvielu daudzums būs labi palīgi svara kontrolei un aizcietējumu gadījumā. Zanda Ozoliņa piebilst, ka antioksidanti palīdzēs organismam cīnīties ar brīvajiem radikāļiem un vīrusu laikā stiprinās organismu.
Jāizceļ, ka kabačos ir antioksidanti luteīns un zeaksantīns, kas rūpējas par redzes veselību. Lai uzņemtu antioksidantus, L. Sondore aicina kabačus nemizot, jo tieši mizā un zem tās ir visvērtīgākās vielas. Dienas laikā ieteicams apēst vismaz 500 g dārzeņu, tādēļ sezonālie kabači būs labs uztura papildinājums.
Ēdienu gatavošanā kabačus iespējams izmantot visdažādākajos veidos - var gatavot svaigus salātus, cept kopā ar citiem dārzeņiem, grilēt, pievienot zupām, gatavot maizēs un smūtijos. L. Sondore uzsver, ka kabači nav tikai jāpanē un jācep treknās pankūkās, jo ir daudz citu iespēju to pagatavošanai. Vienlaikus, lai organisms uzņemtu visas kabaču vērtīgās vielas, vispirms tie ir pareizi jānovāc vai jāiegādājas. Vēlams, lai kabacis nebūtu garāks par 12 līdz 15 cm, jo tad tam būs maiga struktūra, mīksta miza un nebūs sēklu.
Uztura speciāliste aicina mācīties kabačus ēst svaigus - salātos vai pie zaļajiem kokteiļiem. Izmantojot speciālas dārzeņu rīves, kabačus var sarīvēt tievās strēmelītēs, pievienot zaļumus, nedaudz garšvielu un labu olīveļļu. Vēl viena alternatīva ir sarīvēt taisnus kabačus uz spirālveida rīves, kas ļaus iegūt kabaču “spageti”. Tiem jāpievieno melnās sezama sēklas, citronpipari un nedaudz svaigi gatavota bazilika pesto. Savukārt, gatavojot zaļus smūtijus, kabačus var likt kopā ar lapu kāpostiem, brokoļiem un seleriju.
L. Sondore skaidro, ka kabacis neitrālās garšas dēļ ir labs “komandas biedrs” citiem dārzeņiem, tos ir labi gatavot kopā ar tomātiem, papriku, baklažāniem, čili un ingveru. Viens no garšīgākajiem kabaču ēdieniem ir kabaču plācenīši - sarīvē kabaci, pievieno rīvētu burkānu, smalki sakapātu sīpolu, ķiploka daiviņu, garšvielas un turku zirņu miltus. Var pievienot arī rīvētu vegāno sieru. Pēc tam cep uz pannas vai cepeškrāsnī.
Tāpat mājas apstākļos var pagatavot kabaču uzkodas - kabaču ripiņas apziež ar olīveļļu, panē sierā, garšvielās un rīvmaizē un cep cepeškrāsnī. Tā ir laba alternatīva ierastajiem kartupeļu čipsiem. Protams, kalorijas būs mazāk nekā kartupeļos, bet jāskatās, cik tiek izmantota eļļa, siers un panējums.
Kabači izmantojami arī saldāku ēdienu gatavošanā - tos var izmantot kopā ar apelsīniem, ingveru un citrona miziņu ievārījumā, kā arī katra saimniece kabaču sezonā var izmēģināt kabaču maizes vai kēksiņu gatavošanu.
Jāatceras, ka kabacis nav ilgi uzglabājams dārzenis - pāris dienas tos var uzglabāt gan istabā, gan ledusskapī. Ja ir vēlme kabačus uzglabāt ziemai, tos var sarīvēt vai sagriezt un pēc tam izmantot mērcēs, zupās un sautējumos.
Ēdieniem var pievienot arī kabaču ziedus - tie ir maigas garšas, turklāt tie izmantojami arī kā dekoratīvs elements. Kabaču ēdienu mīļotājiem var ieteikt arī receptes ar panētiem, fritētiem kabaču ziediem.