Kā tikt vaļā no tārpiem ķiršos?

© Anita Vaivode/F64

Tārpi mēdz būt ne tikai avenēs un ābolos, bet arī ķiršos. Ja salasīti vai nopirkti ķirši ar tārpiem, vai no šādiem ķiršiem var vārīt ievārījumu? Un kā lai no tiem tiek vaļā, ja visu pirkumu vai lasījumu žēl mest ārā?

Daudziem par pārsteigumu arī ķiršos ir tārpi. Šogad, pateicoties siltajam laikam, ķiršu muša (Rhagoletis cerasi) ir uzdarbojusies ne pa jokam, bojājot gan privātajos dārzos, gan komercdārzos izaugušo ražu.

Šī ķiršu muša Latvijā dzīvo jau salīdzinoši sen, taču ne vienmēr laika apstākļi ir bijuši tām labvēlīgi. Šis gads tām bijis ir īpaši patīkams. Taču ieraugot augļa mīkstumā kūņojušos tārpu, ķiršu ēdājam patīkamā ir maz. Daļa cilvēku tārpainos ķiršus vienkārši izmet ārā, daļa - katru ķirsi pārplēš uz pusēm pirms likt mutē vai katlā, lai pārliecinātos, vai tajā nav kāds tārps.

Pieredzējušās saimnieces iesaka ķiršus, kuros varētu būt tārpi, vairākas stundas paturēt remdenā sālsūdenī vai vienkārši tīrā ūdenī. Tārpi paši izlīdīšot. Sālsūdenī mērcētos ķiršus pēc tam atliek vien noskalot tīrā ūdenī.

Ja tomēr kāds tārps ir palicis, tad, vārot ievārījumu, tārpi uzpeldēs ievārījuma augšpusē un tos kopā ar putām vienkārši var nosmelt.

Uzturs

Novecojot mūsu ķermenis mainās. Mainās ne tikai mūsu izskats, bet arī pašsajūta. Lai palēninātu novecošanās procesu, nepieciešams ieviest izmaiņas dzīvesveidā, sākot jau ar uzturu. Sabalansēts uzturs var palīdzēt jums dzīvot ilgāk, veselīgāk un pilntiesīgāk. Sievietēm, kuras ir vecākas par 50 gadiem, ieteicams ēst šos septiņus produktus, lai justos un izskatītos labi!