Nosauc 5 produktus bez olām un vistas, kuri ir bagāti ar olbaltumvielām

© PN/Scanpix/Leta

Olbaltumvielas ir vienas no svarīgākajām barības vielām, īpaši tiem, kuri nodarbojas ar sportu. Tām piemīt daudz labvēlīgu īpašību. Pierastākie olbaltumvielu avoti parasti ir olas un vistas gaļas, taču ir vēl produkti, kuri ir bagāti ar olbaltumvielām.

pexels.com

1. Tuncis

Tunča konservos (160 g) būs aptuveni 26 grami olbaltumvielu (tuncis eļļā) vai apmēram 24 grami olbaltumvielu (tuncis ūdenī) un tikai 116 kalorijas.

Tuncis ir arī lielisks omega-3 taukskābju avots. Tādejādi tam piemīt labvēlīgas īpašības uz sirds, acu, smadzeņu un citu orgānu veselību.

pexels.com

2. Mandeles

100 gramos mandeļu ir vismaz 21 grams olbaltumvielu.

Papildu olbatumvielām, mandeles ir arī lielisks kalcija, dzelzs, magnija, fosfora, kālija un folijskābes avots. Tajās ir daudz šķiedrvielu, B un E vitamīnu. Mandeles ir labvēlīgas sirdij un asinsvadiem.

Lauris Aizupietis/F64

3. Lēcas

100 gramos lēcu ir 25 grami olbaltumvielu un 353 kalorijas.

Lēcas stimulē vielmaiņu un tajās esošās šķiedrvielas palīdz mazināt izsalkumu un uzlabo gremošanu. Tās ir veselīgs sabiedrotais tiem, kuri vēlas atbrīvoties no liekajiem kilogramiem.

PN/Scanpix/Leta

4. Kvinoja

100 gramos kvinojas ir 13 līdz 15 grami olbaltumvielu atkarībā no kvinojas veida.

Kvinoja var palīdzēt uzlabot gremošanas sistēmu, līdzsvarot cukura līmeni asinīs, kā arī regulēt citus svarīgus procesus organismā.

pexels.com

5. Auzu pārslas

100 gramos auzu pārslu ir aptuveni 16 grami kvalitatīvu augu olbaltumvielu.

Auzu pārslas ir bagātas ar kalciju, dzelzi, magniju, fosforu, cinku, kāliju un B vitamīniem. Auzu pārslās ir daudz šķiedrvielu, kas palīdz uzlabot gremošanas sistēmu un paildzina sāta sajūtu. Tāpat šķiedrvielas pazemina cukura līmeni asinīs un uzlabo sirds un asinsvadu veselību.

Avots: Detali

Uzturs

Šķiet, ka ēd pavisam maz, bet svars kā nekrītas, tā nekrītas? Visu laiku kārojas ko garšīgu, lai gan šodien jau pievarēts vesels kalns kārumu? Mūsu attiecības ar ēdienu ir kas daudz vairāk par izsalkuma un sāta sajūtu – tās nosaka virkne psiholoģisku faktoru, un, lai uzlabotu ikdienas ieradumus, iesākumā nepieciešams tās izprast. Veselības centra Vivendi sertificētā uztura speciāliste, kognitīvi biheiviorālās terapijas ēšanas traucējumu (KBT ĒT) metodes speciāliste Dr. Laila Siliņa dalās ar uztura psiholoģijas metodi, ar kuras palīdzību var sākt izvērtēt savus uztura paradumus, lai sasniegtu nospraustos mērķus – vai tie būtu svara korekcija, veselības uzlabošana vai sportiskie sasniegumi.

Svarīgākais