Tradīciju cienītājiem noderēs padomi, kā nokrāsot spilgtas un netipiski košas olas dabas krāsvielās.
Pavāre un uztura speciāliste Jevgēniju Jansoni piedāvā lieliskas idejas Lieldienu galdam.
Kurš teicis, ka, izmantojot dabiskas krāsvielas, olas var nokrāsot tikai brūnganos un pelēcīgos toņos? Novāri desmit olas ar baltu čaumalu, atdzesē tās un vismaz uz divām stundām iemērc iepriekš pagatavotos, atdzesētos dabisku krāsu šķīdumos (katras krāsas šķīduma pietiks 2 olu nokrāsošanai).
Dzeltenas olas
Ieber glāzē 2 tējkarotes kurkumas vai karija pulvera, pārlej to ar verdošu ūdeni un samaisi.
Rozā olas
Uz smalkas rīves sarīvē vārītu bieti (vidēja lieluma). Pārlej to ar 100 ml karsta ūdens un pievieno 1 tējkaroti etiķa. Nokās šķidrumu caur sietu, izspiežot biešu sulu.
Zaļas olas
Uzvāri 150 ml ūdens, ieber tajā 100 g spinātu un 30 g pētersīļu. Vāri piecas minūtes
Pelēkas olas
3 tējkarotes hibiska tējas savāri ar 150 ml ūdens.
Bēšas vai tumši brūnas olas
Divas ēdamkarotes šķīstošās kafijas aplej ar 150 ml verdoša ūdens, atdzesē. Ja šajā šķīdumā krāsosi baltas olas, tās kļūs bēšīgas, savukārt, ja maisījumā liksi brūnās olas - tās nokrāsosies tumši brūnas.
Zilas olas
Rupji sagriez ceturtdaļu no neliela sarkanā kāposta, aplej to ar 250 ml verdoša ūdens, pievieno 1 tējkaroti etiķa un savāri 15 min. Nokās, atdzesē un liec krāsoties olas - jo ilgāk olas turēsi šajā maisījumā, jo košāka būs čaumalas zilā krāsa.
Ja olas pirms likšanas krāsās dažviet pārklāsi ar plānu sviesta vai kokosriekstu sviesta kārtiņu, nokrāsosies tikai nepārklāta daļā - tā var iegūt olas ar skaistiem plankumiņiem.