Latvijā slavenās kūkas pašceptā versija: plūmju "Cielaviņa"

© cookbook.ilaipa.lv

Latvijā slavenās kūkas "Cielaviņa" pašceptā versija. Atšķirībā no oriģināla, kūku gatavoju ar žāvētām plūmēm. Ja ar to mielosies vien pieaugušie, tad plūmes iepriekš izmērcēju rumā. Visgaršīgākā Cielaviņa ir otrajā vai trešajā dienā pēc cepšanas, ja vien, protams, tā tik ilgi spēj noturēties ledusskapī.

Sastāvdaļas:

  • Olas: 4 gab
  • Cukurs: 340 g
  • Kviešu milti: 50 g
  • Lazdu rieksti: 180 g
  • Ūdens: 60 g
  • Sviests: 400 g
  • Kakao pulveris: 50 g
  • Kondensētais piens ar cukuru: 100 g
  • Žāvētas plūmes: 150 g
  • Rums: 50 g

Pagatavošana:

Olām baltumus atdala no dzeltenuma. Baltumus puto ar 300 g cukura līdz izveidojas noturīgas un stingra masa, kas nekrīt laukā nobļodas, pat ja to apgriež otrādi. Olbaltuma masā iemaisa mazākos gabalos sagrieztus lazdu riekstus (ja vēlas, tos var pirms tam nedaudz uz sausas pannas apgrauzdēt), un miltus. Gatavo masu sadala divās daļās un katru uzklāj uz cepamā papīra kūkas vēlamajā izmērā. Olbaltuma masu liek cepties 100 grādu karstā cepeškrāsnī aptuveni stundu. Pēc tam plīti izslēdz, bet plīts durtiņas nedaudz paver un atstāj olbaltuma cepumu tajā līdz pilnīgai atdzišanai.

Krēmam nedaudz saputo olu dzeltenumus un atstāj bļodā. Katliņā ielej ūdeni, ieber 40 g cukura un liek vārīties. Kad cukurūdens sāk vārīties, katliņu no noņem no uguns un padzesē kādas 10 minūtes. Tad karsto cukura sīrupu pieputo pie olu dzeltenumiem. Bļodiņu ar uzputotajiem olu dzeltenumiem liek sildīties ūdens peldē un pieputo tiem sviestu, kondesēto pienu ar cukuru un kakako. Kad krēms saputojies, to noliek malā līdz pilnīgai atdzišanai.

Uz vienas no olbaltuma kārtām uzsmērē plānā kārtiņā krēmu, uzliek izmērcētas plūmes (ja ar to mielosies tikai pieaugušie,tad plūmes var mērcēt rumā), virs tām atkal uzsmērē krēmu. Tad uzliek otru olbaltuma kārtu un uzsmērē atlikušo krēmu. Ja olbaltuma ripu izmēri būs nelieli (piemēram, 20 cm diametrā), tad ar krēmu iznāks apsmērēt arī sānus. Savukārt, ja ripas būs 24 cm diamentrā vai lielākas, tad kūkas sāniem ar šo krēma daudzumu var arī nepietikt. Esmu taisījusi gan ar apsmērētiem sāniem,gan "plikiem" sāniem. Tas, vai sānus smērēt vai nē, vairāk atkarīgs no katra kūkas cepēja vēlmes.

Avots: cookbook.ilaipa.lv

Svarīgākais