Kā pagatavot gardo Napoleona kūku

© cookbook.ilaipa.lv

Viena no versijām vēsta, ka šīs tortes recepti izdomājis Napoleons pats un tas noticis, Žozefīnes greizsirdības dēļ. Reiz viņa pamanījusi, ka Napoleons kaut ko čukst ausī svešai dāmai un, protams, viņai tas nav paticis. Lai izbēgtu ķildas, imperators samelojis, ka stāstījis dāmai tortes recepti. Žozefīne nolēmusi pārbaudīt, cik teiktajā taisnības, un likusi izcept kūku pēc šīs receptes. Visiem par lielu pārsteigumu, tai skaitā pašam Napoleonam, torte izdevusies.

Taču īstenībā neviens īsti nezina, kad un kā radusies šīs tortes recepte. Franči to sauc par tūkstošlapu torti un kā pagatavot šo mīklu zināja jau pirms vismaz četriem gadsimtiem.

Pirmo reizi šī deserta apraksts parādādījās 18.gadsimtā angliski izdotā franču pavārgrāmatā.

Tiesa, toreiz vārītā krēma vietā izmantoja ievārījumu.

Tikai 1875. gadā franču kulinārs Francis Dubojs šo desertu sāka piedāvāt, pildītu ar Bavārijas krēmu.

Savukārt Ungārijā šo desertu pilda ar karameli.

Ja ir bažas par etiķa lietošanu vai arī ir vēlme to aizstāt ar etiķa esenci, ir vērts ielūkoties šeit

Sastāvdaļas:

  1. Kviešu milti: 380 g
  2. Skābais krējums: 230 g
  3. Sviests: 500 g
  4. Etiķis, 9%: 15 g
  5. Olas: 1 gab
  6. Piens: 600 g
  7. Cukurs: 90 g
  8. Kukurūzas ciete: 50 g
  9. Vaniļas cukurs: 15 g
  10. Olas dzeltenums: 6 gab
  11. Vaniļas pāksts: 1 gab

Pagatavošana:

  • Miltus ieber bļodā, 250 g sviesta a iekapā miltos.
  • Miltu sviesta maisījumā iemaisa arī olu, tad pievieno krējumu, etiķi.
  • Mīklu saveļ bumbā un ieliek ledusskapī vismaz uz pusstundu.
  • Kad mīkla atpūtusies, to sadala tik daļās, cik kārtu kūkai vēlas. Katru daļu izrullē, sabakstra ar dakšiņu un cep cepeškrāsnī, kamēr tā kļūst gaiši brūna.
  • Krēmam katliņā ielej pienu, pieliek vaniļas pāksti un uzliek uz uguns. Kad piens sāk teju vārīties, noņem no uguns.
  • Bļodā saputo olas dzeltenumus ar cukuru un iesijā kukurūzas cieti.
  • No piena izņem vaniļas pāksti, pāgriež to gareniski uz pusēm, izkasa sēkliņas un ieliek tās atpakaļ pienā.
  • Pienu uzmanīgi iemaisa olu maisījumā, ielej atpakāl katlā un uzliek uz uguns. Maisot karsē 4-5 minūtes, kamēr krēms sabiezē.
  • Krēmā iemaisa 250 g sviestu un noliek krēmu atdzesēties. Trauks noteikti jāpārklāj ar pārtikas plēvi, lai izvairītos no krēma apžūšanas.
  • Izceptās kārtas apsmērē ar krēmu un kārto vienu virs otras.
  • drupačas, kas palikušas pāri no cepumu kārtām izmanto maliņu apdarināsānai.
  • Ja vēlas, var dekorēt ar sezonas ogām vai augļiem.

Avots: cookbook.ilaipa.lv

Svarīgākais