Pagatavo pats! Pastel de Nata - portugāļu olu krēma kūciņas

© cookbook.ilaipa.lv

Viesojoties Lisabonā, ir neispējami paiet garām ar maigu olu krēmu pildītajiem kārtainās mīklas groziņiem. Tos cep daudzās konditorejās un beķerejās, bet vislabākās un auteniskākās esot "Antigua Confeitaria de Belem" beķerejā Lisabonas rietumu pierobežā, kur tās jau kopš 1837. gada tiek pagatavotas pēc oriģinālas receptes.

"Antigua Confeitaria de Belem" Natu gatavošanas noslēpumus neatklāj. Taču tās prot izcept teju katra portugāļu namamāte - tiesa, katra varbūt pēc savas, nedaudz pielāgotas receptes. Šo recepti kopā ar svaigi ceptām Natām atvedu ceļasomā no Lisabonas. Lidostas drošības kontroles vīrs, kas sadrūmis un piekusis visu dienu bija ņēmies ar pasažieru bagāžu pārbaudīšanu, izplūda siltā smaidā, ieraudzījis manā ceļasomā trīs iepakojumus šo gardo kūciņu. "Tas ir dievīgas", teica drošības vīrs. Vai nu es to nezināšu, trīs dienas ar tām mielojoties.

Kad ciemakukulī vestās bija apēstas, mēģināju tās cept pati. Pirmā reizē turējos stingri pēc receptes, taču jau drīz sapratu, ka īstenībā krēmu var variēt pēc savas patikas - gatavot saldāku vai mazāk saldu, mainot miltu daudzumu - padarīt to biezāku vai plānāku, daļu piena aizstāt ar saldo krējumu. Vai pat izmantot latviešu virtuvē zināmo vārīto krēmu. Savukārt īsteni kanēļmīļi priecāsies kanēļa uzbirdināšanu virs gatavām kūciņām.

Sastāvdaļas:

  1. Kārtainā bezrauga mīkla: 300 g
  2. Piens: 250 g
  3. Ūdens: 100 g
  4. Cukurs: 200 g
  5. Kviešu milti: 40 g
  6. Olas dzeltenums: 3 gab
  7. Kanēļa standziņa: 1 gab
  8. Citrons: 0.5 gab
  9. Sāls: 2 g

Pagatavošana:

Kūciņu pamatni gatavo no kārtainās mīklas. Var izmantot gan gatavu, veikalā vai konditorejā nopērkamu kārtaino mīklu bez rauga, vai arī gatavot pats.

Kā pašam pagatavot kārtaino mīklu, var atrast šeit

Kad kārtainā mīkla iegūta, to izrulē cik vien plāni var un tad saritina kā ruleti. Jo rullītis būs resnāks, jo kūciņas pamatnē kārtu vairā. Sarulēto desiņu ietin sviestpapīrā un ieliek ledusskapī atdzesēties.

Kad mīklas rullītis ledusskapī uzkavējies vismaz 30 minūtes, to izņem un sagriež gabalos. Katru gabalu ieliek mafinu cepamā formā ar griezuma vietu uz leju. Tad, spiežot no vidus uz malām, izveido "groziņu". Šādi rīkojas ar visām mafinu formām. Kamēr tiek gatavots krēms, formas, ar tajā ieklāto mīklu ieliek ledusskapī.

Krēmam no sākuma izvāra cukura sīrupu: katlā ielej ūdeni, tam pieber cukuru un liek uz uguns vārīties. No tā brīža, kad sīrups sāk burbuļot, vāra 3 minūtes. Tad sīrupu noņem no uguns.

Citā katliņā ielej pusi piena, pieber šķipsniņu sāls, ieliek kanēļa standziņu un citrona mizu, ko nogriež no puses citrona. Katliņu uzliek uz uguns karsēties. Bļodā ieber miltus, uzlej tiem atlikušo pienu un samaisa, līdz izveidojas viendabīga masa. Kad piens uzkarsis, to ar visu kanēļa standziņu un citrona mizu uzlej miltu maisījumam. Kārtīgi samaisa, visu ielej apakaļ katlā un uzliek uz ugns karsēties, nepārtraukti maisot. Kad masa sabiezē, kaltliņu noņem no uguns.

Piena masā, nepārtraukti maisot, lēnām pielej cukura sīrupu. Kad viss sīrups iemaisīts, krēmu atstāj atzdesētes.

No atdzisušā krēma izzvejo kanēļa standziņu un citrona mizu, tad pa vienam pieputo olu dzeltenumus.

No ledeusskapja izņem formiņas ar mīklu un tajās ielej gatavo krēmu. Tā kā karstumā krēms burbuļos, tad labāk pieliet tikai aptuveni 3/4 no visa groziņa tilpuma.

Natas liek cepties līdz 250 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī un cep aptuveni 15-20 minūtes.

Avots: cookbook.ilaipa.lv

Svarīgākais