Padomju laikos šī kūciņas bija teju katras kafejnīcas piedāvājumā - ne pārāk salda, šokolādīga, rotāta ar krēma kruzuļiem. Nav zināms, kam pieder ideja biskvīta, cepumu atgriezumus vai sausu maizi aizdarīt ar krēmu, un padarīt to par gardu kūciņu, taču noteikti tas bija skarbo laiku diktēts risinājums, kad ne no kā vajadzēja radīt kaut ko.
Šajā receptē izmantoti sasmalcināti cepumi, taču tos var pilnībā vai daļēji aizstāt arī ar baltmaizes vai rupjmaizes rīvmaizi, piparkūkām, sausiņiem, biskvītu. Ja biskvīts ir svaigs, tad piena vajag mazāk, savukārt izmantojot treknus cepumus, sviestu var likt mazāk. Arī cukura daudzums ir atkarīgs no tā, cik salda ir pamatmasa.
Tāpat kakao var aizstāt ar šokolādi, pienu - ar saldo krējumu, cukuru- ar kondesēto pienu, samazinot sviesta daudzumu. Iespēju fantāziju lidojumam ir ārkārtīgi daudz.
Tabulā dotas aptuvas produktu attiecības, taču parasti gatavojot var just, cik daudz šķidruma pievienot, lai izveidotos valgana, mīcāma masa.
Pilnīgākai garšai "'Kartupeļa" masā var iemaisīt sablenderētas rumā izmērcētas plūmes.