Izcepot makarūnus pēc četrām dažādām receptēm, secināju, ka nav sliktu recepšu. Visas ir labas, atšķiras vien garša, jo pēc tasty.co receptes makarūni iznāk saldāki, bet reizē arī gaisīgāki, pēc tasty.lv(delfi.lv) - mandeļaināki
Makarūni pēc šīm četrām receptēm tika gatavoti vienā telpā, ar vienām un tām pašām ierīcēm, cepti vienā cepeškrāsni, un pēc identiskas shēmas:
1.Olu baltumus atdala no dzeltenumiem
2.Mandeļu miltus, pūdercukuru, šķipsniņu sajauc un izsijā. Viendabīgākai konsistences iegūšanai pirms sijāšanas mandeļu miltus, pūdercukuru un sāli var samalt/sablenderēt virtuves kombainā .
3.Olu baltumus saputo ar otru šķipsniņu sāli līdz noturīgām putām. Tad pievieno cukuru un turpina kult, līdz masa ir tik stingra, ka nekrīt no bļodas ārā.
- Precīzu kulšanas laiku nav iespējams noteikt, jo tas ir atkarīgs gan no miksera jaudas, gan pievienotā cukura daudzuma: jo cukura vairāk, jo arī kulšana būs ilgāka (tasty.lv un dzīvesstils/recepte). Tikpat svarīgi, cik sakult olbaltumus, ir tos nepārkult, ko visātrāk var izdarīt tajās receptēs, kurās cukurs pie olbaltuma tiek pielikts mazāk (tasty.co vai marikaroseberg.wordpress.com).
4.Kad olbaltums ir sakults, ja ir vēlme, tajā var pievienot pārtikas krāsvielu.
5.Olu baltumiem pievieno trešdaļu no miltu maisījuma un samaisa.
6.Tad pievieno otru trešdaļu miltu, samaisa un pēc tam atlikušos miltus un atkal samaisa, līdz ar maisāmo karoti vai lāpstiņu var uzzīmēt burtus.
- Maisīšanas laiks katrai receptei nedaudz atšķiras. Un arī šeit ir svarīgi nepārmaisīt, jo pārmaisīta mīkla paliks par šķidru un izplūdīs pa visu pannu. Drošāk ir pēc katrām pāris apmaisīšanas reizēm pamēģināt uzzīmēt kādu burtu vai astotnieku ar maisāmo lāpstiņu vai karoti. Ja mīkla jau ir kļuvusi vijīga, maisīšanai jāmet miers. Vismazāk bija jāmaisa, gatavojot cepumus pēc tasty.co receptes, visilgāk - pēc tasty.lv receptes.
7.Ar kūku dekorējamo maisiņu cepešpannā uzspiež aplīšus.
8.Cepumu pannu vairākas reizes uzsit pa galdu, lai atbrīvotu no gaisa burbulīšiem un cepumus atsāj apkalst
- Arī apkalšanas laiku nevar precīzi pateikt, jo tas ir atkarīgs no konkrētās receptes un mitruma telpā. Visdrošākais ir laiku pa laika pataustīt cepumu virsmu. Ja tie vairs nelīp, cepumus laiks likt cepeškrāsnī. Visilgāk žuva tasty.co receptes makarūni, visātrāk gatavi cepšanai bija tasty.lv un marikaroseberg.wordpress.com receptes makarūni
9.Makarūnus cep no 110-150 grādu karstā cepeškrāsnī no 12 līdz 17 minūtēm atkarībā no krāsns
- Arī cepšanas laiks ir stipri individuāls- atkarīgs no cepumu lieluma, temperatūras un konkrētās cepeškrāsns. Ja ir bažas par cepiena sabojāšanu, tad ir drošāk pirmo reizi izcept pāris cepumus, lai saprastu, vai temperatūra nav par zemu/augstu un noteiktu aptuvenu cepšanas laiku. Pēc manas pieredzes mazajā cepeškrāsnī es 3 cm lielus makarūnus cepu 110 grādu temperatūrā aptuveni 14-15 minutes, lielajā - 150 grādos 5cm lielus makrūnus 15-16 minūtes
Kas jāievēro cepot makarūnus?
- Olām jābūt istabas temperatūrā
- Mandeļu miltus un pūdercukuru vēlams izsijāt
- Lai iegūtu pēc iespējas gludāku virsmu, mandeļu miltiem ir jābūt ļoti smalkiem. ja tādus nevar nopirkt, tad tos var sablenderēt/samalt jaudīgā blenderī
- Makarūniem pārtikas krāsviela jāizvēlas vai nu pulverveida vai gēlveida, bet ne šķidrums, jo tam mīkla būs par šķidru
Tipiskākās kļūdas
Šādi izskatās makarūni, ja tie tiek cepti bez nožāvēšanas un bez uzsišanas pa galdu / cookbook.ilaipa.lv
Šādi izskatās makarūni, ja mīkla tiek par daudz samaisīta. Tā kļūst šķidra un neglābj ne nožāvēšana, ne pannas sišana pret galdu / cookbook.ilaipa.lv
Avots