Maija pirmā nedēļa tiks aizvadīta svētku zīmē, kad neizpaliks ne kopīga, ģimeniska galda klāšana un līksmošana, godinot Latviju, ne sadziedāšanās, ne sadancošanās, ne seno tradīciju godā celšana. Šajā zīmīgajā laikā Linda Mazure, kulinārā bloga «Vīnotava" autore svētku galdu iesaka papildināt ar gardu kazas siera kūku.
Pamatnei:
Padoms! Kūkas siera masas pildījums nav šķidrs, jo olas tiek atdalītas un olbaltums putots atsevišķi mīkstās putās.
Vispirms gatavo kūkas pamatni - blenderī cepumus sablenderē līdz iegūst smalkas drupačas.
Izkausē sviestu un to iemaisa drupačās līdz veidojas viendabīga masa, kuru ieklāj kūkas formas (20-23cm) pamatnē, kārtīgi izlīdzinot un piespiežot.
Vaniļas pāksti gareniski pārgriež uz pusēm un izkasa sēklas. Pēc tam gatavo pildījumu - bļodā liek kazas sieru, cukuru, vaniļas sēklas, citrona miziņu un sulu, un maisa līdz veidojas viendabīga, krēmīga masa.
Olām atdala dzeltenumus no baltumiem. Pa vienam pievieno olas dzeltenumus, katru nākamo iejauc masā, kad iepriekšējais ir pilnībā iejaukts.
Visus olbaltumus saputo mīkstās, bet asās un stingrās putās. Vispirms siera masā iejauc pusi uzputotā olbaltuma, kad tas pilnībā iejaukts, pievieno un iejauc otru pusi.
Siera masu karotēm liek uz kūkas cepumu pamata. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 170 grādos apmēram 40 minūtes.
Kūkai, to sakustinot, būtu jābūt stingrai gar malām, bet viducim viegli jāviļņojas. Izslēdz cepeškrāsnī karstumu, bet kūku vēl 15 minūtes atstāj cepeškrāsnī. Tad atdzesē istabas temperatūrā, bet pēc tam liek ledusskapī sastingt.