Saulainais un siltais laiks tā vien rosina izkustēties, un gatavošanās daudzveidīgiem sportiskiem izaicinājumiem, tostarp maratonam, rit pilnā sparā. Lai treniņa laikā izsalkums netraucē mērķu sasniegšanai, un pēc sportošanas pietiek spēka atlikušajai dienai, būtiski parūpēties par aktivitāšu slodzei atbilstošu maltīti. "Rimi" kustības “Labākai dzīvei” šefpavārs Normunds Baranovskis sagatavojis vieglu un gardu salātu receptes, kas lieliski iederēsies sportotāju ēdienkartē gan pirms, gan arī pēc treniņiem.
Veselīgi salāti ir laba izvēle šādiem treniņiem, jo tie ir viegli un ātri pagatavojami, un nodrošinās organismu ar nepieciešamajām uzturvielām. Lai rūpētos par enerģijas rezervēm, salātos svarīgi iekļaut saliktos ogļhidrātus, piemēram, rīsus, pērļu grūbas vai maizi. Šādus salātus var paņemt arī līdzi uz treniņu, lai pēc skriešanas visa ģimene var iestiprināties un atjaunot spēkus. Tas ietaupīs laiku, ļaujot pievērst vairāk uzmanības sportiskām nodarbībām,” norāda "Rimi" kustības “Labākai dzīvei” eksperte, uztura speciāliste Olga Ļubina.
Meklējot jaunas idejas sportotāju uzturam, kas garšotu visai ģimenei, šefpavārs Baranovskis iesaka pievērst uzmanību kvinojai. Tā veselīgu ēdienu piekritēju vidū iegūst arvien lielāku popularitāti. Arī Ļubina norāda, ka salāti ar kvinoju būs laba maltītes izvēle aptuveni divas stundas pirms treniņa, turklāt kvinoja ir ne vien garšīga, bet arī satur saliktos ogļhidrātus, šķiedrvielas, B grupas vitamīnus, magniju, mangānu un fosforu.
Savukārt pēc treniņa uztura speciāliste sportotājiem iesaka izvēlēties olbaltumvielām bagātus ēdienus, piemēram, kā lielisku olbaltumvielu avotu salātos var iekļaut, piemēram, vistas, liellopa vai truša gaļu.
Sastāvdaļas:
Mērcei:
Pagatavošana:
Novāra kvinoju,sekojot pagatavošanas norādēm uz iepakojuma. Noskalo salātus un saplūc vai sagriež mazākos gabalos, liekot traukā. Ābolam izņem serdi un sagriež plānās strēmelēs, pievieno salātlapām kopā ar uz pusēm sagrieztiem tomātiem un avokado šķēlēm. Pievieno novārītu kvinoju un riekstus.
Atsevišķā traukā sajauc kopā visas mērces sastāvdaļas. Mērci pievieno salātiem un apmaisa neilgi pirms pasniegšanas.
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Truša gaļu sagriež gabaliņos un iemarinē eļļā un garšvielās ar nelielu daudzumu citrona miziņas. Apcep uz pannas līdz gatavībai. Noskalo salātus un saplūc nelielos gabalos. Pievieno salātiem bietes un redīsu šķēlītes. Atsevišķā traukā sajauc mērci līdz viendabīgai konsistencei un pārlej salātiem.
Baranovskis iesaka: "Šie var būt arī gardi siltie salāti, jo visas salātu sastāvdaļas var arī karsēt, piemēram, pagatavot uz pannas."