7 produkti, kurus nav ieteicams ēst pēc 60 gadu vecuma

© unsplash.com

Eksperti nosauc septiņus produktu grupas, kuras uzturā pēc iespējas būtu mazāk jāpatērē cilvēkiem, kas vecāki par 60 gadiem.

pexels.com

1. "Tukšo kaloriju" pārtika

Tukšās kalorijas mēs iegūstam no pārtikas produktiem, kuriem ir maza uzturvērtība, bet augsta kaloritāte, piemēram, čipsi, konfektes, saldinātie gāzētie dzērieni, kūkas un cepumi. Tā kā cilvēkiem novecojot palēninās vielmaiņa, ieteicams pēc iespējas mazāk ēst šādus produktus, kas veselībai nesniedz labumu.

Eksperti aicina sulu dzērienu vietā dzert ūdeni ar augļiem, cukurotu brokastu pārslu vietā ēst auzu pārslas ar augļiem, saldējuma vietā ēst sasaldētus augļus ar tumšo šokolādi, bet parasto kartupeļu čipsu vietā izvēlēties kale čipsus.

pexels.com

2. Neapstrādātus, jēlus pārtikas produktus

Gardēžiem, kuri mēdz baudīt suši, nepasterizētu pienu un piena produktus, jēlu gaļu, pēc 60 gadu vecuma vajadzētu būt piesardzīgiem. Paliekot vecākiem, imūnsistēma vairs nestrādā kā jaunībā un tas nozīmē to, ka palielinās risks saslimt ar pārtikas izraisītām slimībām, piemēram, listēriju.

Eksperti iesaka sašimi (suši) vietā ēst suši ar termiski apstrādātām zivīm, Brī siera vietā izvēlēties cietos sierus, pusjēlu olu vietā ēst pilnībā izvārītas olas.

pexels.com

3. Greipfrūts

Šis varētu šķist pavisam interesanti, kāpēc pēc 60 gadu vecuma nav ieteicams ēst greipfrūtu? Izrādās, ka tam ir pavisam vienkāršs izskaidrojums. Greipfrūts, kas ir bagāts ar C vitamīnu un kāliju, nav ieteicams cilvēkiem pēc 60 gadiem, jo, kļūstot vecākiem, mēs lietojam arvien vairāk medikamentu un izrādās, ka dzerot atsevišķas zāles nav ieteicams lietot uzturā greipfrūtu sulu. Greipfrūtu sula var ietekmēt zāļu efektivitāti.

Eksperti iesaka greipfrūtu sulas vietā dzert apelsīnu, tomātu vai dzērveņu sulu.

pexels.com

4. Fritēti ēdieni

Lai cik garšīgi varētu būt fritēti sīpolu gredzeni, virtuļi un citi fritēti gardumi, kas pilni ar piesātinātajiem taukiem, neveselīgām eļļām un tukšajām kalorijām, cilvēkiem pēc 60 ieteicams šos ēdienus uzturā limitēt. Nav aizliegts ik pa laikam baudīt šos ēdienus, taču nevajadzētu aizrauties ar tiem katru dienu.

Eksperti iesaka kartupeļu frī vietā izvēlēties ceptu saldo kartupeli, fritētas vistas vietā grilētu vistu.

pexels.com

5. Kofeīns

Kofeīnu saturoši dzērieni, piemēram, kafija mums dod enerģiju un mundrumu. Gadiem ejot šīs patīkamās sajūtas pēc kofeīnu saturošu dzērienu lietošanas var mainīties. Varam kļūt nervozi, pastiprinās trauksme un paātrinās sirdsdarbība. Šīs blakusparādības ir ne tikai nepatīkamas, bet arī potenciāli bīstamas, ja jums ir sirds slimības. Ieteicams kofeīnu saturošu dzērienu vietā lietot bezkofeīna dzērienus.

pexels.com

6. Ēdieni ar lielu sāls daudzumu

Ēdot pārtiku ar augstu sāls saturu, var veidoties šķidruma aizture, kas var izraisīt hipertensiju, kas ir galvenais insultu, nieru slimību un sirdsdarbības traucējumu cēlonis. Nātrijs ir atrodams daudzos pārtikas produktos (gan dabīgā, gan pievienotā veidā), tāpēc ir visai grūti ievērot diētu ar zemu nātrija saturu, ja rūpīgi netiek pētīti produktu iepakojumi. Svarīgi ir izvairīties jau laicīgi no produktiem, kuri, visticamākais, saturēs lielu sāls daudzumu.

Eksperti iesaka izvairīties no kausēta siera lietošanas un tā vietā ēst Čedaras sieru ar zemu tauku saturu, tāpat ieteicams izvairīties no desām, bet ēst, piemēram, vistas krūtiņu.

pexels.com

7. Alkohols

Līdzīgi kā kofeīns, alkohols var ietekmēt cilvēkus pēc 60 daudz citādāk nekā gados jaunākus cilvēkus. Alkohols ietekmē miega kvalitāti, var izraisīt hipoglikēmiju, paaugstina asinsspiedienu un palielina aknu un nieru darbības traucējumu iespējamību risku. Alkohols var arī ietekmēt medikamentu efektivitāti.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Eksperiments

Vasara ir skaista un laba dažādu iemeslu dēļ. Viens no tiem - plaši pieejami svaigi, gardi un veselīgi augļi, dārzeņi un garšaugi. Pateicoties tam, ka vasaras pilnbriedā un izskaņā joprojām dārzos var ievākt dažādus labumus, ir nepieciešams padomāt arī par ziemu, lai vēsajā gada laikā varētu mieloties ar paša audzētiem vai nopirktiem labumiem.

Svarīgākais