Arī Jāņu siers šogad ir palicis dārgāks. Par nelielu ritulīti šī tradicionālā Jāņu ēdiena jau ir jāmaksā 10 eiro. Jāņu sieru iespējams pagatavot arī pašiem, turklāt izmantojot veikalā nopērkamos produktus. Man neliels siera ritulītis izmaksāja aptuveni 3 eiro.
Jāņu sieram vajadzēs:
Kad produkti sarūpēti, jāsalūko katls, koka karote, sietiņš, marle un bļoda, kur gatavo sieru ielikt. Kad viss salikts pa rokai, var ķerties pie siera siešanas. Katlā ielej pienu un liek to karsēties. Kad piens sāk teju vārīties, tajā iemaisa biezpienu, un turpina vārīt uz lēnas uguns, ik pa laikam apmaisot, līdz atdalās sūkalas.
Šo brīdi var skaidri redzēt - dzeltenīgā šķidrumā katlā peldēs biezpiena kunkulīši.
Sietā ieliek dubultā salocītu marli un tajā ielej visu katla saturu, lai sūkalas notekas.
Ar mitru marli izklāj bļodiņu, ieliek tajā siera masu un apsedz to ar marles maliņām. Vai arī iezieš bļodiņu ar sviestu, ieliek tajā siera masu un pārsedz ar pārtikas plēvi. Sieru no sākuma atstāj atdzist istabas temperatūrā, pēc tam ieliek ledusskapī ar visu bļodu. Pēc aptuveni 2 stundām siers būs gatavs griešanai šķēlēs.
Lai sieru padarītu interesantāku, to apsmērē ar sviestu un apbārsta ar garšaugiem.
Secinājumi: