Sagriežot augļus, ja tie uzreiz netiek apēsti, tie paliek brūni. Kad tie paliek brūni, tie vairs neizskatās tik apetelīgi. Kā panākt to, lai, piemēram, āboli ilgāk saglabātu labu izskatu?
Kāpēc āboli pēc sagriešanas paliek brūni? Tas notiek tāpēc, ka sagrieztam ābolam saskarē ar gaisu rodas oksidācijas process.
Izrādās, ka šo procesu, augļa brūnēšanu, var aizkavēt.
Internetā pieejami daudz un dažādi padomi. Izmēģināju divas dažādas metodes, kā paildzināt laiku, lai āboli tik ātri nekļūtu brūni.
Visbiežāk aicina izmantot dažādus skābus produktus, piemēram, citronus, apelsīnus, citronskābi. Ievietojot uz laiku ābolus skābā vidē, tie tik ātri neapbrūnē.
Tomēr tiek izcelts, ka medus palīdz labāk aizkavēt oksidācijas procesu.
Lai veiktu šo eksperimentu, es izmantoju trīs ābolus. Vienu mērcēju medus ūdenī, vienu ūdenī, kuram pievienots citrons, savukārt trešais tika vienkārši sagriezts. Vēl šajā eksperimentā vajadzēja, protams, medu, citronu, divas bļodiņas, trīs šķīvjus, nazi, dēlīti.
Es eksperimentā izmantotos ābolus pēc mērcēšanas neliku ledusskapī. Tādējādi gribēju pārliecināties, cik ilgi šādi āboli istabas temperatūrā nesāktu brūnēt.
Sākumā sagriezu visus ābolus daiviņās.
Pēc tam vienā bļodā sajaucu vienu ēdamkaroti citrona sulas ar vienu krūzi ūdens. Pēc tam ābolus ievietoju bļodiņā.
Otrā bļodā nepieciešams sajaukt pusotru ēdamkaroti medu ar vienu krūzi ūdens. Pēc tam ābolus ieliku bļodiņā.
Trešais ābols vienkārši tika sagriezts un ielikts bļodā.
Ābolu daiviņas citronūdenī ir jānotur piecas minūtes. Pēc tam āboli jānoskalo un jānosusina.
Savukāt āboli medus ūdenī jānotur divas minūtes. Pēc tam jānosusina.
Internetā pieejamajās receptēs teikts, ka šādi izmērcējot ābolus, tie labu izskatu saglabās vismaz astoņas stundas.
Pēc pusotras stundas tie āboli, kuriem tika pievienots klāt medus, izskatījas ļoti labi. Savukārt tie, kuri atradās citronūdenī, palēnām sāka brūnēt. Tajā pašā laikā vienkārši sagriezti āboli bija jau apbrūnējuši.
Vēl pēc divām stundām jeb trīs ar pus stundām kopš eksperimenta sākuma, vislabāk izskatījās āboli, kuriem tika pievienots klāt medus. Savukārt vissliktāk tie, kuri netika nemaz mērcēti.
Vēl pēc astoņām stundām visi āboli bija zaudējuši savu sākotnējo izskatu. Tomēr vēl joprojām vislabāk izskatījās medus ūdenī mērcētie āboli.