Arvien biežāk nākas dzirdēt par tējas sēnes jeb kombučas veselīgajām īpašībām. Tā satur dažādus organismam vērtīgos vitamīnus un organiskās skābes. Bieži vien tas tiek dēvēts par īstu brīnumlīdzekli. Lai arī veikalā ir iespējams iegādāties dažāda veida kombučas, izlēmu to pagatavot pati, lai zinātu, kas tas vispār ir un, kā rodas!
Izrādās kombučas pagatavošanas process no "nulles" ir visai garšs. Mana kombuča no sākuma stadijas līdz gatavam, dzeramam dzērienam veidojās aptuveni divus mēnešus.
Lai pagatavotu savu skobiju jeb tējas sēni, ir nepieciešams vispirms iegādāties veikalā jau gatavu kombučas dzērienu.
Interesanti ir tas, ka iepriekš nemaz nebiju dzērusi šādu dzērienu, pateicoties tam, ka man bija gatavošanas pirmajā posmā jāiegādājas šis dzēriens, uzzināju kā viņš garšo. Sākotnēji tā garša likās ne visai patīkama, taču nobaudot to vēlreiz, tas palēnām man sāka iegaršoties.
Recepte, kuru es atradu vēsta, lai pagatavotu kombuču ir nepieciešams iziet cauri trim soļiem. Sāksim ar sastāvdaļām.
Lai pagatavotu skobiju jeb tējas sēni vajadzēs:
Fermentācijai:
Otrajai fermentācijai:
Lai beigās sanāktu kombuča, pirmajā solī ir nepieciešams izveidot skobiju.
Kā to paveikt? Ielej katliņā ūdeni, ieliec tējas maisiņus, liec tos uz plīts vārīties.
Kad tēja ir sākusi vārīties, pievieno klāt cukuru un noņem to no plīts. Tējai ir nepieciešams atdzist, tikai tad var turpināt kombučas gatavošanu.
Brīdī, kad tēja ir atdzisusi, lej to burkā, pievieno klāt veikalā nopirkto kombuču. Pēc tam burkai pa virsu uzliec marles gabalu. Es marli salocīju četrās kārtās. Burkai apliec apkārt gumiju, lai marle turētos savā vietā. Pēc tam šo dzērienu novieto tumšā vietā, es ieliku skapīti.
Receptē bija teikts, ka skobijs jāaug aptuveni vienu līdz četras nedēļas. Drošības labad, tā kā kombuču gatavoju pirmoreizi, es viņu audzēju četras nedēļas.
Skobijam ir jāizaug aptuveni puscentimetru biezam. Jo lielāks izaugs skobijs, jo ātrāk tas fermentēsies.
Šis bija visilgākais procesa posms.
Pēc četrām nedēļām sākas otrais kombučas veidošanas posms. Šajā brīdi izaudzētais skobijs tiek sagatavots fermentācijai.
Sākums ir tas pats, uzvāri ūdeni ar tēju, pievieno klāt cukuru, atstāj to atdzist. Kad tēja ir atdzisusi, ar ļoti tīrām rokām izņem skobiju no burkas, novieto uz tīra šķīvja. Izlej burkā esošo šķidrumu. Ja ir vēlme, burku var izskalot, bet nemazgā ar trauku mazgājamo līdzekli!
Kad tēja atdzisusi, lej to burkā, pievieno klāt veikalā nopirkto kombuču un ieliec iekšā skobiju. Uzliec marli, apliec apkārt gumiju un atkal novieto tumšā vietā uz 6 līdz 10 dienām. Es pirmo fermentāciju veicu visas ieteicamās 10 dienas!
Kad ir pagājušas noteiktās dienas, ņem savu kombučas burku, izņem skobiju un rūpīgi izskās šķidrumu.
Tas arī viss! Pēc 6 līdz 10 dienām vari baudīt savu gardo kombuču!
Svarīgi! Tā, kā pagāja ilgs laiks, līdz skobija izaudzēšanai, neizmet to! Kombučas turpmākā pagatavošana vairs neprasīs tik ilgu laiku, tikai divas fermentācijas. Lai turpinātu veidot savu kombuču, atstāj divas glāzes ar šķidrumu no otrās fermentācijas tālākai izmantošanai. Atkal vāri tēju ar cukuru, atdzesē, pievieno divas glāzes paša gatavoto kombuču un turpini fermentāciju!