EKSPERIMENTS: veselīgais tējas sēnes dzēriens jeb kombuča

© Lifehacks.lv

Arvien biežāk nākas dzirdēt par tējas sēnes jeb kombučas veselīgajām īpašībām. Tā satur dažādus organismam vērtīgos vitamīnus un organiskās skābes. Bieži vien tas tiek dēvēts par īstu brīnumlīdzekli. Lai arī veikalā ir iespējams iegādāties dažāda veida kombučas, izlēmu to pagatavot pati, lai zinātu, kas tas vispār ir un, kā rodas!

Izrādās kombučas pagatavošanas process no "nulles" ir visai garšs. Mana kombuča no sākuma stadijas līdz gatavam, dzeramam dzērienam veidojās aptuveni divus mēnešus.

Lai pagatavotu savu skobiju jeb tējas sēni, ir nepieciešams vispirms iegādāties veikalā jau gatavu kombučas dzērienu.

Interesanti ir tas, ka iepriekš nemaz nebiju dzērusi šādu dzērienu, pateicoties tam, ka man bija gatavošanas pirmajā posmā jāiegādājas šis dzēriens, uzzināju kā viņš garšo. Sākotnēji tā garša likās ne visai patīkama, taču nobaudot to vēlreiz, tas palēnām man sāka iegaršoties.

Recepte, kuru es atradu vēsta, lai pagatavotu kombuču ir nepieciešams iziet cauri trim soļiem. Sāksim ar sastāvdaļām.

Nepieciešams:

Lai pagatavotu skobiju jeb tējas sēni vajadzēs:

  • 1,6 litrus ūdens;
  • 100 gramus cukura;
  • melno tēju (četrus tējas maisiņus);
  • 1 glāzi veikalā nopērkamās kombučas;
  • burku;
  • marli + gumiju;
  • katlu.

Fermentācijai:

  • 2,5 litrus ūdens;
  • 150 gramus cukura;
  • 6 tējas maisiņus (tēja pēc izvēles, es izmantoju melno tēju);
  • gatavo skobiju;
  • veikalā nopērkamo kombuču;
  • marli + gumiju;
  • šķīvi.

Otrajai fermentācijai:

  • caurduri;
  • bļodu;
  • saldinātāju pēc izvēles, var izmantot arī ogas (es izmantoju medu, receptē vēstīts, ka daudzums atkarīgs no paša vēlmēm, cik saldu gribas kombuču);
  • pudeli.

Pagatavošana:

Lai beigās sanāktu kombuča, pirmajā solī ir nepieciešams izveidot skobiju.

Lifehacks.lv

Kā to paveikt? Ielej katliņā ūdeni, ieliec tējas maisiņus, liec tos uz plīts vārīties.

Lifehacks.lv

Kad tēja ir sākusi vārīties, pievieno klāt cukuru un noņem to no plīts. Tējai ir nepieciešams atdzist, tikai tad var turpināt kombučas gatavošanu.

Brīdī, kad tēja ir atdzisusi, lej to burkā, pievieno klāt veikalā nopirkto kombuču. Pēc tam burkai pa virsu uzliec marles gabalu. Es marli salocīju četrās kārtās. Burkai apliec apkārt gumiju, lai marle turētos savā vietā. Pēc tam šo dzērienu novieto tumšā vietā, es ieliku skapīti.

Lifehacks.lv

Receptē bija teikts, ka skobijs jāaug aptuveni vienu līdz četras nedēļas. Drošības labad, tā kā kombuču gatavoju pirmoreizi, es viņu audzēju četras nedēļas.

Šādi skobijs izskatījās pēc septiņām dienām / Lifehacks.lv

Šādi skobijs izskatījās pēc 16 dienām kopš procesa sākuma. / Lifehacks.lv

Šādi skobijs izskatījās pēc 21 dienas kopš procesa sākuma. / Lifehacks.lv

Šādi skobijs izskatījās pēc 30 dienām kopš procesa sākuma. / Lifehacks.lv

Skobijam ir jāizaug aptuveni puscentimetru biezam. Jo lielāks izaugs skobijs, jo ātrāk tas fermentēsies.

Šis bija visilgākais procesa posms.

Pēc četrām nedēļām sākas otrais kombučas veidošanas posms. Šajā brīdi izaudzētais skobijs tiek sagatavots fermentācijai.

Sākums ir tas pats, uzvāri ūdeni ar tēju, pievieno klāt cukuru, atstāj to atdzist. Kad tēja ir atdzisusi, ar ļoti tīrām rokām izņem skobiju no burkas, novieto uz tīra šķīvja. Izlej burkā esošo šķidrumu. Ja ir vēlme, burku var izskalot, bet nemazgā ar trauku mazgājamo līdzekli!

Skobijs / Lifehacks.lv

Kad tēja atdzisusi, lej to burkā, pievieno klāt veikalā nopirkto kombuču un ieliec iekšā skobiju. Uzliec marli, apliec apkārt gumiju un atkal novieto tumšā vietā uz 6 līdz 10 dienām. Es pirmo fermentāciju veicu visas ieteicamās 10 dienas!

Pirmā fermentācija. / Lifehacks.lv

Kad ir pagājušas noteiktās dienas, ņem savu kombučas burku, izņem skobiju un rūpīgi izskās šķidrumu.

Otrā fermentācija. / Lifehacks.lv

Tagad atliek pievienot savam dzērienam izvēlēto saldinātāju vai ogas, un iepildīt dzērienu pudelē. Gandrīz gatavo kombuču atkal uz 6 līdz 10 dienām novieto tumšā vietā, šobrīd notiks otrā un pēdējā fermentācija. Es otro fermentāciju veicu aptuveni astoņas dienas.

Otrā fermentācija / Lifehacks.lv

Tas arī viss! Pēc 6 līdz 10 dienām vari baudīt savu gardo kombuču!

Lifehacks.lv

Svarīgi! Tā, kā pagāja ilgs laiks, līdz skobija izaudzēšanai, neizmet to! Kombučas turpmākā pagatavošana vairs neprasīs tik ilgu laiku, tikai divas fermentācijas. Lai turpinātu veidot savu kombuču, atstāj divas glāzes ar šķidrumu no otrās fermentācijas tālākai izmantošanai. Atkal vāri tēju ar cukuru, atdzesē, pievieno divas glāzes paša gatavoto kombuču un turpini fermentāciju!

Secinājumi:

  • Kombučas pagatavošana no nulles ir visai ilgs process;
  • Pozitīvi ir tas, ka, lai pagatavotu kombuču, nav nepieciešamas dārgas sastāvdaļas;
  • Pats gatavošanas process ir pavisam vienkāršs un neaizņem daudz laika;
  • Mans ieteikums otrajā fermentācijas procesā neaizrauties ar saldinātāja pievienošanu. Es savam dzērienam pievienoju klāt trīs lielas medus karotes, jo likās, ka dzēriens varētu būt rūgts. Beigās tas izdevās pārāk salds;
  • Ieteiku fermentācijas procesā izmantot varbūt citu tēju, lai iegūtu intersantāku garšu, piemēram, augļu vai zaļo tēju;
  • Noteikti, ka garšu labāku dzērienam var piedot dažādas ogas;
  • Mana pagatavotā kombuča nebija tik ļoti "gāzēta", kāda tā bija veikalā nopērkamā, tas nozīmē, ka, iespējams, to vajadzētu ilgāk fermentēt (otrajā fermentācijas posmā).

Eksperiments

Izdzirdot vārdus "biezpiena plācenīši" pirmais, kas noteikti nāk prātā ir saldi, mazi plācenīši, kurus notiesāt ar ievārījumu. Tomēr biezpiena plācenīši var būt ne tikai saldi, bet arī sāļi. Šoreiz izmēģinām pagatavot biezpienu plāceņu sāļo versiju. Vai tie būs tikpat gardi, kā saldie plācenīši?

Svarīgākais