Tomāti ir viens no galvenajiem dārzeņiem, kas rotā mūsu galdus, īpaši gaļas cepšanas sezonā. Tomātus var griezt salātos, tos var pasniegt sagrieztus šķēlēs vai daiviņās. Taču svētkiem vai īpašam akcentam, tos iespējams pārvērst arī pavasarīgos tauriņos. Nolēmām izmēģināt!
Uzmanību piesaistīja veids, kādā tomātu daiviņu iespējams pārvērst taurenī. Process šķita pietiekami vienkāršs arī absolūtam iesācējam ēdienu garnēšanā.
Viss, kas nepieciešams - tomāti un ass nazis.
Eksperimenta gaita: Vispirms tomāts jāsagriež četrās daļās.
Veic nelielu iegriezumu tomāta mīkstumā, lai radītu tauriņa spārnu formu šķēlei.
Tad daivā veic garenisku iegriezumu, pārgriežot mizu līdz pusei, bet mīkstumu visā garumā.
Horizontāli veic iegriezumu daivas šaurākajā galā nedaudz virs mizas līdz daivas vidum.
Ar pirkstiem paver tomāta sagriezto daivu gareniski uz pusēm un "piekārto" tās daļas, lai iegūtu tauriņa formas dekoru savai dārzeņu platei.
Secinājums: lai tiešām izdotos taureņu formas gabali, tomātiem jābūt vēl jauniem, ar cietu vidu. Eksperimentā vairāki tomāti griešanas procesā zaudēja formu, jo to vidus bija pārāk mīksts un tas griešanas laikā vienkārši izšķīda.
Ja tomēr tomāts ir diezgan nogatavojies, palīdzēs tas, ja tas būs ievietots ledusskapī un nedaudz sasalis. Būtiski, lai vidus ir pietiekami ciets un viegli padotos griešanai.
Pēc aptuveni trīs, četriem mēģinājumiem arods jau bija rokā un griešanas process veicās raiti. Lai izdodas!