Pašgatavoti krītiņi no olu čaumalām

© Pixabay

Viens no ikdienas ierastiem "atkritumiem", ko nevajadzētu uzreiz izmest, ir olu čaumalas. Tām, izrādās, pavisam vienkārši var dot otro dzīvi!

Esam jau rakstījuši, ka olu čaumalas noder trauku un veļas mazgāšanai, augsnes uzlabošanai, taču no tām var pagatavot arī pats savus krītiņus, kurus bērni var izmantot zīmējumiem uz asfalta!

Ar šādu ideju dalījies Indianapolisas Bērnu muzejs - kā no mājās atrodamām sastāvdaļām iespējams pagatavot pats savus krītiņus. Izmēģinām arī mēs, vai tie krāsos tāpat kā ierasta kaļķa krītiņi!

Nepieciešamie materiāli:

  • 4-5 olu čaumalas
  • karsts ūdens
  • milti
  • pārtikas krāsviela ( var arī tās krāsas, kuras iegādājamas Lieldienu olu krāsošanai)

Vispirms nomazgā olu čaumalas un cenšas no tām atdalīt balto apvalku, kas ir to iekšpusē / lifehacks.lv

Čaumalas ieber bļodiņā un sasmalcina pēc iespējas vairāk. Ja iespējams - vislabāk tās samalt, lai rastos pulveris. Ja pieejamas, piemēram, kafijas dzirnaviņas, izmanto tās! / lifehacks.lv

Citā bļodiņā vienu tējkaroti miltu samaisa kopā ar tējkaroti karsta ūdens, kamēr izveidojusies mīklas piciņa / lifehacks.lv

Mīklai pievieno ēdamkaroti samaltās olu čaumalas un nedaudz pārtikas krāsvielas / lifehacks.lv

Visas sastāvdaļas samīca kopā un izveido krītiņu formas / lifehacks.lv

Pēdējais solis ir krītiņus sakaltēt. Ir divi varianti:

  1. ietīt tos virtuvēs papīra dvielī un atstāt 3-5 dienas kaltēties;
  2. ielikt cepeškrāsnī un 90 minūtes ļaut karsēties 70 grādos pēc Celsija. Pēc tam ļaut paštaisītajiem kaļķa krītiņiem sacietēt, atstājot "atpūsties" 24 stundas.

Mēs izmantojām ātrāko variantu - karsēšanu cepeškrāsnī / lifehacks.lv

Pēc diennakts krītiņiem būtu jābūt gataviem / lifehacks.lv

lifehacks.lv

Rezultātā nevarētu teikt, ka krītiņi patiesi asfaltu spēj krāsot attiecīgajās krāsās.

Iespējams, tie būtu spilgtāki, ja olu čaumalas patiesi varētu samalt pulverī, kas arī uzsūktu labāk krāsu! Taču olu čaumalās esošais kaļķis patiesi strādā kā krīts!

Eksperiments

Izdzirdot vārdus "biezpiena plācenīši" pirmais, kas noteikti nāk prātā ir saldi, mazi plācenīši, kurus notiesāt ar ievārījumu. Tomēr biezpiena plācenīši var būt ne tikai saldi, bet arī sāļi. Šoreiz izmēģinām pagatavot biezpienu plāceņu sāļo versiju. Vai tie būs tikpat gardi, kā saldie plācenīši?