Būs gardi! Kā mājās pagatavot Jāņu sieru

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Jāņu svinēšana, iespējams, daudziem no mums asociējas arī ar svētku galda klāšanu. Lai gan veikalu plaukti ap šo laiku gluži vai lūzt no dažādajiem tur nopērkamajiem sieriem, tomēr šoreiz nolēmām, ka šis varētu būt tas gads, kad siers taps pašu mājās. Lūk, kas no tā visa sanāca.

Uzreiz gan jāsaka, ka receptes autori neesam mēs paši, bet gan to atradām "Našķoties Zanes" blogā. Oriģināli tajā izmantotās sastāvdaļu proporcijas ir lielākas, bet mūsu izmēģinājumā izmantojām aptuveni trīs reizes mazāku daudzumu.

lifehacks.lv

Sastāvdaļas:

  • litrs 3.5% piena
  • 350g 9% biezpiena
  • ola
  • aptuveni 10 g ķimenes
  • 1/3 ēdamkarotes sāls
  • 35 g sviesta
  • marle siera ietīšanai

Pagatavošana:

lifehacks.lv/1.solis

1.solis. Vispirms izberžam biezpienu caur smalku sietu. Kā receptes oriģinālā norādījusi Zane, tad biezpienu iespējams arī sablenderēt, vai vienkārši saspaidīt ar rokām.

lifehacks.lv/2.solis

2.solis. Katlā lejam litru piena un karsējām līdz tas teju vai iet pāri. Tam jābūt ļoti karstam.

lifehacks.lv/3.solis

3.solis. Kad piens ir karsts, tam pievieno biezpienu. Kā norādīts receptē, tad to karsējam aptuveni 20-25 minūtes.

lifehacks.lv/5.solis

5.solis. Kad redzams, ka katlā jau atdalījušās sūkalas, tad caur sietiņu nokāš šķidrumu. Gaida, kamēr šķidrums notecējis. Šo procesu paātrina siera masu paspaidot ar karoti, norāda receptes autore Zane.

lifehacks.lv/6.solis

6.solis. Pēc tam katlā izkausē sviestu un pievieno biezpiena masu. Tai pievieno arī sāli, olu un ķimenes un maisa līdz viss samaisījies.

lifehacks.lv/7.solis

7.solis. Nelielā bļodā ieklāj mitru marli, kurā ar karoti rūpīgi liek sagatavoto siera masu. Arī siera virspusi pārklāj ar marli. Kad siers atdzisis, to liek ledusskapī vismaz uz stundu.

SECINĀJUMI: Lai gan neesmu no tām, kuras jūsmo par Jāņu sieriem, tomēr jāatzīst, ka šis ir ārkārtīgi gards. Turklāt tā pagatavošana mājās ir vienkārša un neprasa pārlieku daudz laika.

Eksperiments

Jau pavisam drīz svinēsim visīsāko nakti un visgarāko dienu. Šie svētki nav iedomājam bez garda ķimeņu siera, atspirdzinoša alus kausa un sulīgas gaļas. Lai galdā nenāktos celt vien šīs trīs lietas, iesakām sevi un citus palutināt ar gardiem siera cepumiem!

Svarīgākais