Lai gan laksis jeb mežloks Allium ursinum Latvijā ir reta, aizsargājama suga, kas iekļauta Sarkanajā grāmatā un to liegts plūkt savvaļā, to iespējams iegādāties pie tirgotājiem, kuri saņēmuši īpašu apliecību, kura liecina, ka augs izaudzēts saimniecībā un to drīkst pārdot. Cena tam nav astronomiska, tomēr garšas un vērtīgo īpašību dēļ tas būs tiešām īpašs kārums uz pusdienu šķīvja. Šoreiz izmēģinājām, cik tad viegla, vai gluži pretēji sarežģīta, ir lakšu pesto pagatavošana.
KAS TEV BŪS NEPIECIEŠAMS:
PAGATAVOŠANA:
1.solis
Vispirms zem tekoša ūdens rūpīgi noskalo lakšu lapas. Tad uz pannas apgrauzdē zemesriekstus un nolobi to mizu.
2.solis
Blendera traukā liec noskalotās lakšu lapas un pievieno riekstus.
3.solis
Pēc tam blendera traukā ieber cieto sieru, pievieno nepieciešamo daudzumu olīveļļas.
4.solis
Liec virsū blendera trauka vāku un ar blendera palīdzību visu rūpīgi sasmalcini. Uzreiz rēķinies, ka process nebūs ātrs, prasīs nedaudz pacietības.
5.solis
Kad jau būs izveidojusies viendabīga masa, droši pagaršo, vai pesto garša ir tāda, kā vēlētos. Mēs blenderēšanas procesā pēc tam pievienojām vēl nedaudz riekstu un škipsniņu sāls, tomēr jāatzīst, ka šis nu būs gaumes jautājums, ja vēlēsies pievienot klāt kaut ko papildus.
6.solis
Kad izveidojusies viendabīga masa, to lej traukā un ja iespējams, tad uz nakti atstāj ledusskapī. Pēc tam to vari pievienot sev tīkamiem ēdieniem.
IETEIKUMI:
SECINĀJUMI:
LAI LABI GARŠO!