Vienkāršs veids, kā mājās pagatavot lakšu pesto

© POSTIMEES/SCANPIX BALTICS/SCANPIX/LETA

Lai gan laksis jeb mežloks Allium ursinum Latvijā ir reta, aizsargājama suga, kas iekļauta Sarkanajā grāmatā un to liegts plūkt savvaļā, to iespējams iegādāties pie tirgotājiem, kuri saņēmuši īpašu apliecību, kura liecina, ka augs izaudzēts saimniecībā un to drīkst pārdot. Cena tam nav astronomiska, tomēr garšas un vērtīgo īpašību dēļ tas būs tiešām īpašs kārums uz pusdienu šķīvja. Šoreiz izmēģinājām, cik tad viegla, vai gluži pretēji sarežģīta, ir lakšu pesto pagatavošana.

lifehacks.lv

KAS TEV BŪS NEPIECIEŠAMS:

  • 60 grami lakšu lapu
  • 30 grami zemesriekstu/ ciedru riekstu
  • 40 grami cietā tipa siera
  • 210 ml olīveļļas
  • blenderis

PAGATAVOŠANA:

lifehacks.lv

1.solis

Vispirms zem tekoša ūdens rūpīgi noskalo lakšu lapas. Tad uz pannas apgrauzdē zemesriekstus un nolobi to mizu.

lifehacks.lv

2.solis

Blendera traukā liec noskalotās lakšu lapas un pievieno riekstus.

lifehacks.lv

3.solis

Pēc tam blendera traukā ieber cieto sieru, pievieno nepieciešamo daudzumu olīveļļas.

lifehacks.lv

4.solis

Liec virsū blendera trauka vāku un ar blendera palīdzību visu rūpīgi sasmalcini. Uzreiz rēķinies, ka process nebūs ātrs, prasīs nedaudz pacietības.

lifehacks.lv

5.solis

Kad jau būs izveidojusies viendabīga masa, droši pagaršo, vai pesto garša ir tāda, kā vēlētos. Mēs blenderēšanas procesā pēc tam pievienojām vēl nedaudz riekstu un škipsniņu sāls, tomēr jāatzīst, ka šis nu būs gaumes jautājums, ja vēlēsies pievienot klāt kaut ko papildus.

lifehacks.lv

6.solis

Kad izveidojusies viendabīga masa, to lej traukā un ja iespējams, tad uz nakti atstāj ledusskapī. Pēc tam to vari pievienot sev tīkamiem ēdieniem.

IETEIKUMI:

  • pirms lakšu iegādāšanās pārliecinies, vai tirgotājam maz ir nepieciešamā atļauja to pārdošanai
  • ja tos līdz šim nekad neesi baudījis, tad vispirms pagaršo, kā tie garšo bez piejauktām citām sastāvdaļām. Iespējams, to garša var likties asa, tāpēc pesto pagatavošanai izvēlies mazāku daudzumu
  • ja tos vēlies uzglabāt ilgākam laikam, tad, ja vien iespējams, nevis sasaldē, bet ievieto vakuuma maisā, kas paredzēts pārtikai

SECINĀJUMI:

  • lai gan pesto pagatavošanai izmantojām salīdzinoši mazu lakšu lapu daudzumu, tomēr arī tās šķita asas, tāpēc, iespējams, pietieks, ja tā pagatavošanai izmantosi aptuveni 40 gramus lakšu lapu
  • ja iespējams, tad pesto uzglabā slēgtā traukā, kas iepriekš kārtīgi izmazgāts. Ja to ievietosi, piemēram, stikla burkā, pirms pesto ieliešanas trauku vari sterilizēt

LAI LABI GARŠO!

Eksperiments

Izdzirdot vārdus "biezpiena plācenīši" pirmais, kas noteikti nāk prātā ir saldi, mazi plācenīši, kurus notiesāt ar ievārījumu. Tomēr biezpiena plācenīši var būt ne tikai saldi, bet arī sāļi. Šoreiz izmēģinām pagatavot biezpienu plāceņu sāļo versiju. Vai tie būs tikpat gardi, kā saldie plācenīši?

Svarīgākais