Jau pēc nedēļas svinēsim Lieldienas. Kamēr vieni šajos svētkos galdā cels tradicionālos kārumus, tikmēr citi, iespējams, nolēmuši pagatavot ko jaunu. To darījām arī mēs. Šoreiz izmēģinājām, cik gardi sanāk Lieldienu cepumi, kuru recepti blogā "našķoties.com" saviem sekotājiem publicējusi Latvijā populārā ēdienu blogere Zane Ozoliņa. Brīdinām- pagatavotais kārums ir patiešām debešķīgi gards.
Cepumu pagatavošanai nepieciešams:
220 g sviests istabas temperatūrā
60 g pūdercukurs
šķipsniņa sāls
vaniļas cukurs vai vaniļas ekstrakts
Apelsīnu karameles pagatavošanai:
šķipsniņa sāls
vaniļas cukurs vai vaniļas ekstrakts
PAGATAVOŠANA:
1. Lai darbi veiktos raitāk, vispirms trauciņos nosveram cepumu pagatavošanai nepieciešamās sastāvdaļas.
2. Kā receptē norādījusi tās autore Zane, tad paliela izmēra bļodā liekam sviestu istabas temperatūrā un ar mikseri kuļam aptuveni minūti. Pēc kulšanas tas kļuvis gaišāks. Atbilstoši norādījumiem pēc tam tam pievienojam pūdercuku un kuļam vēl divas minūtes, līdz izveidojusies gaisīga masa.
3. Sviesta masai pievienojam vaniļas cukuru un šķipsniņu sāls. Pēc tam pēc norādēm "našķoties.com" blogā publicētajā receptē, mikseri pārslēdzam vislēnākajā režīmā, un kādos divos piegājienos pievienojam miltus.
4. Kad mīkla izveidojusies drupačaina, to ar rokām saspiežam kopā, liekam maisiņā un uz aptuveni 30 minūtēm novietojam ledusskapī.
5.Pēc norādītā laika ņemam mīklu ārā no ledusskapja, izrullējam aptuveni 5 mm biezumā. Tā kā šoreiz iztikām bez olu formiņas, izlīdzējāmies ar to, kas atrodams virtuvē. Olu formai līdzīgu figūru no cepumu mīklas ieguvām arī ar ēdamkarotes palīdzību. Izspiež cepumus un liek tos uz pannas. Aptuveni trešdaļai cepumu izspiedām arī vidiņu, kur vēlāk tiek pilfīta gardā apelsīnu karamele.
6.solis. Cepumus kārtojam uz pannas un uz aptuveni 10-15 minūtēm pirms cepšanas ievietojam ledusskapī.
7. Pēc tam cepumus ņem ārā no ledusskapja un cep krāsnī, kas sakarsēta līdz 175 grādiem. Lai gan Zane receptē norādījusi, ka cepumi gatavi ir aptuveni 8-10 minūšu laikā, mums cepšana aizņēma aptuveni 12 minūtes. Jāatgādina, ka kārums jāņem ārā no krāsns brīdī, kad cepumu maliņas kļuvušas gaiši brūnas. Pirms dekorēšanas ļauj tiem pilnīgi atdzist.
KARAMELES PAGATAVOŠANA:
1. Izspiežam 100 ml apelsīnu sulas. Katliņā beram cukuru, kuru pārlejam ar izspiesto sulu. "No šī brīža katliņā saturu nedrīkst maisīt (ja ir nepieciešamība, tad tikai, pieturot aiz rokturiem, katliņu drīkst nedaudz pakratīt), citādāk karamele kristalizēsies, un viss darbs būs veikts veltīgi. Tātad - katliņu liek uz plīts un karsē uz vidēji zemas uguns kādas 25 - 30 min," norādījusi receptes autore. Mums karameles karsēšana aizņēma aptuveni 17 minūtes.
2. Kad karamele ieguvusi vēlamo nokrāsu, katliņu noņem no plīts, lēnām tajā iemaisām saldo krējumu, sāli, rīvēto apelsīna miziņu, vaniļas cukuru un sviestu.
3. Rūpīgi sekojam instrukcijām un katliņam ar gatavo karameli ļaujam atdzist.
CEPUMU DEKORĒŠANA
Cepumu dekorēšanai izmantojām gan iepriekš pagatavoto apelsīnu karameli, gan veikalā nopērkamās šokolādes skaidiņas. Vispirms uz daļas no cepumiem bagātīgi uzlikām karameli, tad tiem virsū likām cepumus ar cauro vidiņu. Ja cepumu formas iegūšanai izmanto olu formu, tie arī vizuāli tām līdzināsies. Pārējos cepumus nedaudz iemērcam karamelē un apberam ar šokolādes skaidiņām. Kad visi cepumi izdekorēti liekam ledusskapī.
* Oriģinālā cepumu recepte un tās apraksts atrodams šeit.