Ne reizi vien noteikti ir gadījies, ka, nopērkot kādu pārtikas produktu un pārnesot to mājās, rodas šaubas par tā kvalitāti. Kā izrādās, produkta kvalitāti var noteikt ne tikai pēc garšas, smaržas un derīguma termiņa, bet, piemēram, piena produktu gadījumā var palīdzēt jods.
Kā izrādās, daži ražotāji produkta uzlabošanas nolūkos tam mēdz pievienot kartupeļu cieti. Tieši to arī var noskaidrot, biezpienā iepilinot jodu.
Ja masa kļūst zilgana, produktam ir pievienota ciete un to nevar saukt par kvalitatīvu, ja biezpiens paliek rūsganā tonī (kā pats jods), produktam nav pievienota ciete, tas ir dabisks.
Lai pārbaudītu, cik kvalitatīvs biezpiens ir nopērkams Latvijas veikalos, tika iegādāti trīs dažādu ražotāju biezpieni. Jāpiebilst, ka visu veidu biezpieni bija ražoti Latvijā.
Katram biezpienam tika pievienotas dažas piles joda.
Rezultāts patīkami pārsteidza. Kā redzams - Latvijā nopērkamais biezpiens ir kvalitatīvs.
Jāpiebilst, ka ar jodu var pārbaudīt arī citu piena produktu kavlitāti, piemēram, krējuma.