Ne vienmēr mājokļa tīrība garantē, ka viss būs ideālā kārtībā. Reizēm, pat visrūpīgākajā virtuvē vai pieliekamajā var iemaldīties pārtikas kodes, un mitruma smaka var liecināt par problēmām, kas attīstās lēni, bet pamatīgi. Šeit - praktiski padomi, kā rīkoties, kad parādās šādas nepatikšanas, kopā ar “www.thespruce.com”.
Pārtikas kodes: kā tās atpazīt un izskaust
Pārtikas kodes jeb miltu kodes ir pelēcīgi brūni tauriņi, kas mēdz parādīties pieliekamajā, virtuvē vai pat slēgtos skapjos. Pieaugušas kodes nerada tiešu kaitējumu, bet to kāpuri bojā produktus.
Biežāk skartie produkti:
- milti, rīsi, manna, putraimi
- žāvēti augļi, rieksti
- brokastu pārslas, cepumi, tēja
Ko darīt?
Izmet visus aizdomīgos produktus - pārbaudi iepakojumus, arī slēgtos. Ja redzami pavedieni, brūni graudiņi vai kukaiņu kāpuri, produkts jāizmet.
Izmazgā skapjus ar karstu ūdeni un etiķi - īpaši stūrus, plaisas, plauktu savienojumus. Kodes dēj oliņas tieši tur.
Izmanto dabīgus atbaidītājus - lauru lapas, krustnagliņas vai lavandas maisiņi palīdz atturēt kukaiņus no atgriešanās.
Uzglabā produktus hermētiskos traukos - stikla burkas vai cieši noslēdzami plastmasas konteineri ir daudz drošāki par atvērtām paciņām.
Izmēģini kodei paredzētos līmes slazdus - tie piesaista pieaugušās kodes un ļauj saprast, vai problēma joprojām pastāv.
Mitruma smaka: kāpēc tā rodas un ko tā nozīmē
Mitruma vai pelējuma smaka parasti liecina par pārmērīgu mitrumu telpā, vāju ventilāciju vai to, ka kaut kur sākas pelējuma vai sēnītes attīstība. Smaka var būt pastāvīga vai parādīties pēc lietus, mitras veļas žāvēšanas vai ziemā, kad retāk vēdinām.
Iespējamie cēloņi:
- veļas žāvēšana telpās bez ventilācijas
- kondensāts uz logiem un sienām
- noplūdes (caurules, radiatori, jumts)
- slēpti pelējuma perēkļi (aiz skapjiem, aiz tapetēm)
Ko darīt?
Atrodi smakas avotu - pārbaudi sienas, stūrus, paklājus, aizkarus, aiz skapjiem. Ja redzams pelējums, tas jānoņem.
Veic mitruma mērīšanu - ar higrometru var noteikt, vai mitrums pārsniedz 60%. Tad jādomā par gaisa mitrināšanas ierobežošanu vai mitruma savācējiem.
Vēdini telpas regulāri - pat ziemā nepieciešams vismaz 5-10 minūšu caurvējš vairākas reizes dienā.
Izmanto dabiskus dezodorantus - aktivētā ogle, soda vai kafijas biezumi absorbē smakas.
Pārbaudi mēbeles un tekstilu - mitrumu var uzsūkt arī dīvāni, matrači vai aizkari. Ja iespējams, tos izžāvē vai izvēdini saulē.
Noderīgs padoms - ja smaka saglabājas un nav redzams pelējums, iespējams, problēma ir sienu iekšpusē vai konstrukcijā. Tad vēlams vērsties pie speciālista.
Pārtikas kodes un mitruma smaka nav tikai estētisks traucēklis - tās var būt signāli, ka mājās nepieciešamas pārmaiņas. Rūpīgi pārbaudot pārtikas uzglabāšanas paradumus un uzlabojot ventilāciju, iespējams novērst gan kaitēkļus, gan nepatīkamus aromātus. Turklāt - jo ātrāk reaģēsi, jo mazāka būs problēma.